main logo
1547

Procuratura Generală explică cum a fost secretizată sentința ex-directorului SIS

Sentința Judecătoriei ce-l vizează pe Vasile Botnari a fost secretizată în totalitate de judecătorul de caz, declară Procuratura Generală, ca răspuns la reacțiile în cazul condamnării fostului director al SIS.

Procuratura Generală explică cum a fost secretizată sentința lui BotnariFoto: știri.md

Potrivit PG, procurorul de caz a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței în partea ce nu conține secret de stat, pentru a informa, în condițiile legii, publicul, dar pană în prezent, instanța de judecată nu s-a pronunțat asupra cererii, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Procuratura Generală precizează că sentința respectivă constituie un document secret, care nu poate fi divulgat până la desecretizarea ei de către judecător. 

„Dispozitivul sentinței, în partea ce nu ține de secretul de stat, urma a fi pronunțat în ședință publică. Deoarece judecătorul a omis acest lucru, Procuratura, respectând cerințele legii, a solicitat desecretizarea verdictului judecătoresc pentru a putea informa publicul”, informează PG printr-un comunicat de presă.

În contextul pretențiilor cu privire la prestația procurorului care a gestionat acest dosar, PG comunică că s-a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul căreia vor fi stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz. Totodată, se va ține cont de principiul independenței procesuale a acuzatorului de stat și de responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului.

„Au fost constatate mai multe carențe în reglementările legale ale procesului penal cu elemente ce conțin secret de stat și, în acest sens, a fost constituit un grup de lucru cu participarea subdiviziunilor specializate ale Procuraturii Generale care urmează să elaboreze un proiect de lege și nota de argumentare corespunzătoare”, menționează Procuratura Generală.

Deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate au afirmat că „procurorul general a mințit o țară întreagă când a spus că fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare”. Potrivit lor, ex-directorul SIS a primit doar o amendă în dosarul expulzării celor șapte profesori turci. 

De asemenea, Mișcarea politică Unirea a protestat în fața Procuraturii Generale împotriva aplicării doar a unei amenzi formale fostului șef al SIS Vasile Botnari care a fost declarat responsabil pentru această acțiune. Reprezentanții mișcării au cerut demisia procurorului de caz și a procurorului ierarhic superior, pentru că „au făcut o anchetă formală și au girat un aranjament cinic”. 

Totodată, aceștia cer și demisia judecătorului care, potrivit lor, a formalizat aranjamentul prin amenda aplicată lui Vasile Botnari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării