main logo
319

Problemele nesoluționate din Zona de Securitate, în atenția delagației CUC

La 6 decembrie a avut loc ședința Comisiei Unificate de Control, condusă de către delegația regiunii transnistrene.

Problemele nesoluționate din Zona de Securitate, în atenția CUCProblemele nesoluționate din Zona de Securitate, în atenția CUC

Aspectele care au creat disensiuni majore la întrevederile precedente nu au fost incluse de către delegația transnistreană în proiectul ordinii de zi, fiind examinate subiectele amânate anterior, transmite Știri.md

Astfel, s-a luat act de raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 28.11.2018 - 04.12.2018. Totodată, reprezentanții părților în Comandamentul Militar Întrunit au fost audiați cu privire la mersul dialogului pe aspectele legate de activitatea posturilor de pacificare. 

Delegația Republicii Moldova a atenționat că până în prezent nu a fost implementat protocolul ședinței de urgență din 10, 11 și 13 ianuarie 2012. 

Urmare discuțiilor, părțile au decis deplasarea comandanților militari și membrilor CUC, reprezentanți ai structurilor militare, la postul nr. 9 (drept și stâng) pentru familiarizare la fața locului cu procesul de implementare a deciziei CUC. 

Delegația Chișinăului a readus în atenție demersurile sale de a elimina postul „grăniceresc” cu infrastructura adiacentă, amplasat de Tiraspol contrar acordurilor pe malul stâng al râului Nistru între localitățile Slobozia și Cremenciug, precum și de a efectua inspectarea acestui post de către observatorii militari. Partea transnistreană din nou a evitat luarea unei decizii asupra problemei și a propus transferarea subiectului pentru întrevederea din 13 decembrie. 

Delegația Republicii Moldova a fost consecventă și în partea ce ține de aprobarea mecanismului de monitorizare a Zonei de Securitate privind asigurarea liberei circulații, propunerile fiind respinse repetat de componenta transnistreană. 

În cadrul ședinței, Comisia a apreciat pozitiv reluarea (de la 04.12.2018) activității grupurilor de lucru pe problema posturilor și a organelor de drept din orașul Bender, după o pauză de circa un an și jumătate. De menționat că, la reuniunile de referință ale grupurilor de lucru menționate, au fost trecute în revistă subiectele nesoluționate, iar părțile și-au expus propunerile și prioritățile ce urmează a fi discutate la întrevederile ulterioare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării