main logo
586

Privatizarea Air Moldova, subiect de dispută şi acuzaţii în Parlament

Conducerea Agenției Proprietăți Publice (APP) a fost audiată astăzi în cadrul Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe în legătură cu motivele privatizării întreprinderii de stat „Air Moldova”, dar și privind modul de selectare a câștigătorului.

Privatizarea Air Moldova, subiect de dispută şi acuzaţii în Parlament

 În timp ce responsabilii au spus că privatizarea a fost singura soluție, din cauza datoriilor mult prea mari – de 1,2 miliarde de lei, unii deputați au menționat că acestea ar fi fost create artificial, astfel încât prețul de vânzare să fie mai mic, transmite Ştiri.md cu referire la Agora.

Directorul APP, Vladimir Baldovici, le-a spus deputaților că principalele cauze care au condus la privatizarea companiei aeriene sunt datoriile de 1,2 miliarde de lei, aeronavele învechite și, respectiv, lipsa siguranței pasagerilor.

„Situația financiară se complica, iar siguranța zborurilor devenea o problemă din ce în ce mai acută. Avem sesizări din partea Eurocontrol, care ne spune că avem datorii. Ceea ce însemna că puteam fi stopați în orice moment ca să avem cursă în zona europeană. Mentenanța proastă a dus la ceea că navele erau la sol, iar „Air Moldova” era obligată să închirieze nave străine pentru a-și onora obligațiunile și să opereze curse”, a declarat Vladimir Baldovici.

În aceste condiții, a menționat șeful APP, compania a fost evaluată la puțin peste 48 de milioane de lei. „La termenul limită de depunere a ofertelor, pe 4 sept 2018, a fost înregistrată o singură ofertă, din partea companiei Civil Aviation Group SRL, care are ca asociat principal „Blue Air” România”, a mai spus acesta.

Imediat după prezentarea raportului, s-au încins spiritele. Deputatul PL Valerian Bejan a acuzat responsabilii că datoriile ar fi fost create artificial. „Ați dus la faliment compania, iar după asta ați scos-o la privatizare”, a spus acesta.

Iar liberal democratul Grigore Cobzac a menționat că este deranjat de lipsa de transparență. „Sunt 37 de zile de la publicarea anunțul de concurs în Monitorul Oficial și până la recepționarea ofertelor. Noi nu privatizăm doar aceste bunuri materiale, noi privatizăm piața, 40% din piața aeronautică din RM”, a spus deputatul PL.

Iar deputatul PDM Corneliu Dudnic și-a îndemnat colegii „să aibă bun simț și să nu speculeze”. „Contează siguranța cetățenilor. Aceste este argumentul principal pentru privatizare – să asiguri stabilitatea financiară a întreprinderii și siguranța cetățenilor”, a adăugat acesta.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării