main logo
358

Primul raport interimar al Misiunii ENEMO referitor la alegerile din 24 februarie

Conduita organelor de gestionare a alegerilor pe parcursul perioadei electorale în Moldova poate fi caracterizata ca și una profesională și transparentă, însă activitatea Consiliilor Electorale de Circumscripție a fost considerată una prea strictă de o parte din candidați, rezultând într-un număr relativ înalt al semnăturilor invalidate, chiar și pentru greșeli tehnice minore.

Primul raport interimar al Misiunii ENEMO referitor la alegeriPrimul raport interimar al Misiunii ENEMO referitor la alegeri

Acest fapt a fost concluzionat în Raportul intermediar prezentat la conferința de presă a Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor ENEMO în Moldova, transmite Știri.md cu referire la IPN

Şeful Misiunii, Dritan Taulla, a menționat faptul că performanța Comisiei Electorale Centrale a fost una profesională în aspectele observate.

„Sesiunile CEC sunt transparente, deschise pentru mass-media și observatori, la fel și pentru public prin streaming online. ENEMO apreciază modificările legale privind procesul de colectare a semnăturilor, cum ar fi eliminarea unui număr de proceduri birocratice inutile și reducerea numărului de semnături necesare, în conformitate cu recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneția, ENEMO și OSCE/ ODIHR”, a spus Dritan Taulla.

Șeful adjunct al Misiunii, Bosko Nenezic, a explicat că un număr de interlocutori ai Misiunii de Observare a Alegerilor și-au exprimat îngrijorarea că unele modificări introduse recent în cadrul legal ar putea cauza dificultăți concurenților și alegătorilor de a înțelege în mod corespunzător procedurile noi și, mai important, consecințele sistemului nou introdus.

„ENEMO folosește această ocazie pentru a condamna toate atacurile împotriva concurenților și candidaților electorali, precum și orice altă încercare de a împiedica părțile interesate electorale și non-electorale relevante să organizeze, să participe, să monitorizeze sau să raporteze asupra procesului electoral”, a remarcat Dritan Taulla.

În plus, ENEMO îndeamnă toate autoritățile de stat relevante să depună tot efortul pentru a preveni astfel de cazuri și să acționeze rapid pentru a investiga și a aduce eventualii făptași în fața justiției, astfel încât să se asigure dreptul fiecărui concurent de a desfășura o campanie liberă.

„Următorul raport va fi axat, în principal, pe Campania electorală, listele alegătorilor, pregătirile pentru Ziua Alegerilor, eventuale plângeri și contestații, la fel ca și alte aspecte”, a spus Bosko Nenezic.

Urmând invitația Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, ENEMO a detașat o Misiune Internațională de Observare a Alegerilor pentru a observa Alegerile Parlamentare din 2019, care vor avea loc la 24 februarie. Misiunea este alcătuită din Echipa de bază formată din opt experți internaționali, cu sediul la Chișinău, și zece observatori pe termen lung, separați în cinci echipe multinaționale, formate din 2 persoane, pe întreg teritoriul țării.

Echipa de bază a fost creată la începutul perioadei electorale, în timp ce observatorii pe termen lung au fost detașați la 10 ianuarie 2019. Misiunea de Observare a Alegerilor evaluează procesul electoral în legătură cu compatibilitatea cu criteriile și standardele internaționale pentru alegeri democratice și cadrul legal al Republicii Moldova. ENEMO nu va contracta observatori adiționali pe termen scurt pentru Ziua Alegerilor. Totuși, cel puțin șapte echipe de observatori, în echipe a câte două persoane, vor fi formate din membrii actuali ai Misiunii de Observare a Alegerilor pentru a monitoriza scrutinul, numărarea voturilor și totalizarea rezultatelor unui număr al secțiilor de votare.

Misiunea de Observare a Alegerilor din cadrul ENEMO în Moldova pentru Alegerile Parlamentare din 2019 este susținută financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos; Suedia; Fundația Națională de Dotare a Congresului SUA, prin Institutul Național Democratic; și Uniunea Europeană.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării