main logo
1186

Primul discurs al noului ministru de Interne, Andrei Năstase

Andrei Năstase a venit cu un mesaj înainte să înceapă activitatea sa de șef al Ministerul de Afaceri Interne.

Primul discurs al noului ministru de Interne, Andrei NăstaseFoto: dw.com

Andrei Năstase a venit cu discurs adresat polițiștilor și cetățenilor Republicii Moldova, transmite Știri.md:

Domnilor polițiști,

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova,

Am fost cu toții martori activi ai celor mai fierbinți momente din istoria recentă a Republicii Moldova. Am parcurs împreună etapele ireversibile ale eliberării țării noastre de sub ultima și poate cea mai sinistră dictatură europeană a acestui început de mileniu.

Am pătimit foarte multe, am învățat, sunt convins, fiecare dintre noi, cel puțin la fel de multe din experiența nefastă a perpetuării unui regim criminal care a transformat Moldova într-un stat polițienesc, un regim care a compromis relațiile sociale dintre oameni și a văduvit societatea noastră de repere morale corecte, de încredere și speranță.

Mandatul cu care am fost investit de Parlamentul legitim ales al Republicii Moldova este, pentru mine, un nesperat privilegiu al responsabilității. 

Vă spun aceasta cu gândul la toate lucrurile pe care trebuie să le facem împreună pentru a reașeza statul nostru pe temelia normelor corecte și democratice specifice țărilor europene civilizate.

Am privilegiul, asumându-mi în detaliu această responsabilitate, de a continua, din poziția de Ministru al Afacerilor Interne de această dată, lupta pe care o duc împreună cu societatea civilă de atâția ani împotriva abuzului statului asupra cetățeanului, ca formă supremă de compromitere a drepturilor și libertăților oamenilor Moldovei, consfințite de Constituția noastră.

Abordările mele și ale echipei ministeriale vor fi direcționate, cu fermitate și transparență, către transformarea Ministerului Afacerilor Interne într-o instituție deschisă pentru cetățeni, o instituție care își va îndeplini cu onoare misiunea de asigurare a securității, ordinii publice, liniștii și stabilității în societate.

Politizarea activității Ministerului Afacerilor Interne încetează din acest moment, iar titularii și garanții acestei abordări nenegociabile voi fi eu și fiecare dintre colegii mei polițiști, fără nici un fel de excepție. 

Maniera în care acest minister a fost folosit, ani de zile, în beneficiul unei singure persoane sau a unui grup restrâns de interese este una condamnabilă, neconstituțională și împotriva intereselor legitime ale cetățenilor și ale țării.

Activitatea polițiștilor din Republica Moldova și a tuturor colegilor din MAI va fi din acest moment una care va răspunde în detaliu legilor specifice care ne formulează responsabilitățile, iar acestea vor fi, toate, îndeplinite întocmai și la timp. Fac această precizare la începutul mandatului meu pentru a sublinia faptul că eu și colegii mei nu vom permite niciodată să fim manipulați sau folosiți, vom respecta cu sfințenie legile care guvernează societatea și nu vom fi niciodată parte a vreunui scenariu ocult care să pună din nou în pericol stabilitatea Moldovei și siguranța cetățenilor.

Vom acorda multă atenție prevenției, vom fi fermi, onești, asumați și ne vom duce la îndeplinire toate misiunile. În Moldova, din acest moment, nu trebuie, sub nici o formă, să mai fie permise scenarii de tipul celor din 7 aprilie 2009 sau din 8-14 iunie 2019. 

Trupele Ministerului Afacerilor de Interne intră din acest moment într-o perioadă de refacere a reputației profesiei de polițist, într-o perioadă în care vom reforma si moderniza întregul sistem, compromis, din păcate, în unele paliere ale sale de o mână de oameni. Vom acorda atenția cuvenită transparenței, meritocrației, integrității și profesionalismului.

Voi fi parte și inițiator al tuturor acestor eforturi de deschidere a instituției noastre către societate și către toți partenerii noștri de dezvoltare. 

După această întâlnire, voi avea o discuție, la sediu Ministerului nostru, cu Excelențele Sale, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, domnul Derek Hogan și cu Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, domnul Michalko, pentru identificarea resurselor și direcțiilor în care vom defini o cooperare reală pe domeniile securității, ordinii publice, liniștii și stabilității în societate.

Voi avea grijă ca fiecare polițist să simtă că este parte a acestei comunități deosebite, comunitatea polițiștilor din Republica Moldova, să se simtă confortabil în uniforma pe care a ales să o poarte. 

Voi avea grijă ca și familiile polițiștilor să aibă încredere deplină în noua paradigmă politică care va schimba în bine întreaga țară. 

Am luptat cu toții pentru libertate, am eliberat Moldova din captivitatea oligarhilor și mafioților și este de datoria noastră să oferim cetățenilor argumente imediate care să-i facă să înțeleagă că viața lor va fi mai bună, mai sigură și mult mai liniștită. 

Evident, cei care până mai ieri s-au aflat în fruntea acestui minister și au participat activ la puciul din 8-14 iunie 2019 vor răspunde în fața legilor Moldovei, în fața judecătorilor liberi și independenți. Nu există nici un fel de circumstanțe atenuante pentru aceștia.

Sunt convins că este la fel de limpede pentru toată lumea că lupta noastră cu întreaga corupție din Republica Moldova va demara chiar din acest moment la o intensitate pe care mafioții, traficanții din influență, corupătorii și corupții, cel mai probabil nu o bănuiesc.

Străzile Moldovei vor fi eliberate de interlopi și persoanele care încalcă legile acestei țări, iar contrabanda de frontieră va fi din acest moment sub asediu continuu. 

Concret, Moldova se va schimba în profunzime, iar activitățile ilegale vor fi anihilate și vom dezvolta, în paralel, proiecte publice de prevenire a acestora.

Stimați prieteni, colegi,

Vă asigur că fiecare polițist din Republica Moldova și coleg în cadrul MAI va înțelege foarte repede că se află doar în slujba oamenilor, a nimănui altcuiva, iar abordările noastre corecte vor readuce respectul față de lege în atenția comunităților din care faceți parte.

Vă rugăm să ne sprijiniți activ pentru a edifica împreună un stat nou, guvernat de legi corecte care păstrează nealterate drepturile și libertățile cetățeanului. 

Niciodată mai mult decât acum nu a fost nevoie de un consens național pentru atingerea unui obiectiv extrem de important pentru fiecare dintre noi, pentru viitoarele generații, pentru Moldova”, a menționat Andrei Năstase.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării