main logo
1668

Primul an de Tekwill. Interviu cu premierul Pavel Filip

Interviu cu premierul Pavel Filip cu ocazia unui an de activitate a Centrului de Excelență în domeniul TIC.

Primul an de Tekwill. Interviu cu premierul Pavel FilipInterviu cu premierul Pavel Filip.

- Pe 15 martie se împlinește un an de activitate a Centrului de Excelență în Domeniul TIC Tekwill. Ați fost implicat plenar în crearea Tekwill chiar din etapa de concept a acestuia, proiectul beneficiind de foarte multă atenție și suport din partea Dvs. Care a fost viziunea Dvs. inițială pentru Tekwill și cât de mult ați crezut în capacitatea acestuia de a transforma radical potențialul sectorului IT din Moldova?

- Viziunea noastră inițială și așteptările de la proiectul Tekwill sunt legate de una din problemele cheie ale industriei IT din țara noastră – nevoia tot mai mare de resurse umane calificate. 

Prin realizarea acestui proiect s-a creat deci un centru educațional, inovațional și de antreprenoriat IT, care oferă planuri de instruire, formatori și laboratoare moderne, asistență pentru lansarea și susținerea afacerilor în IT, precum și oportunități de cercetare și dezvoltare. Chiar dacă s-a scurs abia un an, Tekwill poate fi numit una dintre locomotivele industriei IT din Moldova. 

Realizările au fost posibile inclusiv datorită partenerilor de dezvoltare - Guvernul SUA (USAID) și Guvernul Suediei, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC, Universitatea Tehnică a Moldovei, precum și companiile internaționale (IBM, Microsoft, etc). Cu această ocazie, exprim recunoștință tuturor partenerilor noștri pentru implicare, pentru că au făcut din acest proiect un succes.

- La un an de activitate, cum vedeți rolul Tekwill în dezvoltarea sustenabilă a țării și impulsionarea inovației? În ce măsură inițiativele Tekwill sunt în linie cu strategiile și deciziile Guvernului pentru consolidarea sectorului TIC din Moldova?

- Pentru realizarea politicilor sale în anumite domenii, Guvernul are nevoie de asemenea gen de parteneriate. Aceasta este o practică universală și ne bucurăm că într-un domeniu de perspectivă, cum este sectorul IT, acest lucru ne-a reușit. Industria informaticii e un motor important al creșterii economice din Moldova.

Concomitent, vreau să menționez că inițiativele Tekwill se înscriu perfect și contribuie mult la realizarea obiectivelor politicilor promovate de Guvern, în mod special a Strategiei Moldova Digitală 2020 și a Strategiei de creștere a industriei IT.

Contribuția vine în special în partea care ține de furnizarea unui mediu potrivit pentru dezvoltarea capitalului uman IT și a inovației IT, facilitarea și consilierea în lansarea și dezvoltarea afacerilor IT, identificarea și formarea echipelor pentru proiecte IT. 

- Ce credeți despre parteneriatul stabilit între Guvernul Republicii Moldova, donatori și sectorul privat? Am putea să îl numim o istorie de succes?

- Cu siguranță, contribuția și suportul continuu al partenerilor de dezvoltare – SUA și Suedia – precum și a companiilor private partenere, atât din țară, cât și de peste hotare, au făcut din Centrul Tekwill o instituție modernă. Pe lângă conținut și programe, acest parteneriat oferă și resurse financiare considerabile, necesare pentru constituirea Centrului ca o platformă autosustenabilă.

- Care sunt așteptările Dvs. față de Tekwill pentru următorii 5 ani?

- Tekwill constituie astăzi, indiscutabil, un proiect, care trebuie să fie un model și pentru alte centre universitare. Noi ne dorim ca acest proiect să fie sustenabil și de durată, să atragă tineri talentați și inventivi, oferind personal bine calificat industriei IT de la noi. Tekwill este deja un brand de succes și un punct de atracție pentru investitorii și profesioniștii IT.

- Care ar fi mesajul Dvs. pentru aniversarea de un an a Tekwill? Ce i-ați dori Centrului Tekwill în continuare?

- Eu vă doresc perseverență și inspirație în ceea ce faceți, dar doresc și multiplicarea exemplului Tekwill în alte universități și regiuni ale țării. Vreau ca tot mai mulți tineri talentați și pasionați de IT să aibă acces la infrastructura dumneavoastră sau la o infrastructură similară. Guvernul va continua deci să ajute acest sector strategic și cu un enorm potențial de dezvoltare, care poate crește și mai mult în anii următori.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării