main logo
836

Primele declarații ale candidaților pentru funcția de director al ANRE

Persoanele ce și-au înaintat candidatura la funcția de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au susținut astăzi, 23 ianuarie, proba de interviu.

Primele declarații ale candidaților pentru funcția de director al ANREPrimele declarații ale candidaților pentru funcția de director la ANRE

Printre cei 18 candidați admiși la concurs se numără prim-vicepreşedintele PPEM şi liderul Grupului Parlamentar Popular European, Eugen Carpov, fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, dar şi deputatul transfug, Anatolie Zagorodnîi. De menționat că interviurile au loc cu ușile închise, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Dacă unii candidați au avut emoții atât înainte de interviu, cât și după, alții s-au simțit liber și în apele lor.

De exemplu, deputatul Ștefan Creangă a trecut printre primii proba intervievării și a declarat că este cel mai potrivit candidat pentru funcția de director al Consiliului de administrație al ANRE.

„Sper că am reușit să conving comisia și experții că merit această funcție, deoarece am o experiență bogată și consider că voi face față provocărilor. Am decis să nu mă mai implic în politică și de aceea îmi caut un al job”, a declarat Creangă.

De asemenea, deputatul a mai adăugat că este corect că procesul de intervievare are loc cu ușile închise, deoarece „așa sunt regulile de joc într-un astfel de concurs”.

Un alt candidat care aspiră la această funcție este Sergiu Ungureanu care a menționat că nu este sigur că va câștiga acest concurs din motiv că „factorii politici în Moldova sunt mai importanți decât factorii profesionali”.

„Am spus că voi pleda pentru transparență decizională, pentru creșterea gradului de interconectivitate cu rețelele internațională. În cadrul acestui concurs voi ține să promovăm meritocrația. Dar cunoaștem deja persoanele care au cele mai mari șanse din lista cu candidați, dar trebuie să participăm”, a declarat Ungureanu după interviu.

Un alt candidat la funcția de director ANRE este lectorul universitar Constantin Bragoi, ce și-a propus ca scop de a introduce un suflu nou de calcul a tarifelor pentru energetică, care în privința lui sunt destul de umflate.

„Aș fi vrut și eu să văd în calitate de un consumator simplu care au fost motivele demisiei directorilor anteriori și îmi dau seama că ceva nu merge bine. Impactul deciziilor ANRE este unul foarte mare. Sper că acest concurs va fi unul corect”, a declarat Bragoi.

Un alt candidat din listă, care vrea să ajungă în fotoliul de director la ANRE, este ex-consilierul premierului Pavel Filip, Octavian Calmîc. Dânsul susține că a fost un interviu foarte reușit, iar pregătirea profesională îi permite să devină unul dintre directorii instituției.

„Am pregătirea profesională necesară, atât din punct de vedere regulator, cât și pregătirea academică necesară. De asemenea am studii și în țară, și peste hotare, vorbesc și limbi străine. Consider că este un sector care necesită o implicare mai activă, astfel încât să-l aducem la așteptările consumatorului”, a menționat Calmâc.

Potrivit legii, Parlamentul, la propunerea Președintelui Legislativului, învesteşte în funcţia de director general unul dintre directorii Consiliului de administraţie aflaţi în exerciţiu sau selectaţi prin concursul respectiv, ținând cont de experienţa acestora în sectoarele reglementate de Agenţie şi în funcţia de conducere. Învestirea directorului în exerciţiu în funcţia de director general nu prelungeşte durata mandatului acestuia, iar după învestire directorul Consiliului de administraţie exercită atribuţiile de director general până la încetarea mandatului de director.

Amintim că la prima etapă a concursului de selectare a dosarelor au fost admiși candidații Ion Candu, Oleg Popa, Constantin Bragoi, deputatul Ștefan Creangă, Viorel Gamurari, Sergiu Ungureanu, Svetlana Zapșa, Violina Șpac, Veaceslav Untila.

La data de 21 ianuarie, alte 9 persoane au fost admise la proba de interviu. Este vorba de Svetlana Zapșa, Eugen Carpov, Dan Bîrsă, Octavian Calmîc, Anatolie Zagorodnîi, Constantin Bragoi, Violina Șpac, Viorel Gamurar, Dumitru Suhoborcenco.

Potrivit fostului director al Consiliului de Administrație al ANRE, Victor Parlicov, actualul concurs pentru suplinirea mai multor funcții de directori la ANRE are drept scop numirea unor persoane loiale guvernării, iar numele acestora ar putea fi decise până la începerea campaniei electorale.

Toate cele 5 funcții de director au devenit vacante după ce foștii directori și-au prezentat demisia la sfârșitul anului trecut.

Potrivit Legii cu privire la energetică, Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de Administraţie format din 5 directori. Membrii Consiliului de Administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de șase ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării