main logo
4041

Primele 10 acțiuni promise de Maia Sandu dacă devine președinte

Candidata PAS la alegerile prezidențiale, Maia Sandu, susține că alegerile prezidențiale sunt primul pas spre o schimbare în R. Moldova.

Primele 10 acțiuni promise de Maia Sandu dacă devine președinteFoto: știri.md

În cadrul unei conferințe de presă, Maia Sandu a declarat că după ce va deveni președinte va face ca autoritățile să se întoarcă cu fața spre problemele oamenilor, transmite Știri.md.

Totodată, Maia Sandu a prezentat 10 acțiuni anti-sărăcie dacă câștigă alegerile prezidențiale și devine președinte:

1. Voi reduce cheltuielile președintelui. Într-o țară unde majoritatea oamenilor trăiesc sărac, un Președinte responsabil nu se lăfăie în lux. Voi veni cu o propunere de reducere a cheltuielilor președinției. Voi da jos gardul de la președinție și voi fi mai aproape de oameni. 

Voi asigura ca reședințele luxoase ale președintelui și spațiile nefolosite ale clădirii Președinției să fie folosite în interes public. Această reducere de cheltuieli va fi un exemplu pentru alte instituții. Voi veni cu inițiative legislative de lichidare a unor funcții inutile în alte instituții publice pentru care statul plătește salarii grase, întreține automobile și aparate administrative aiurea. Statul trebuie să reducă cheltuielile administrative și să crească investițiile în infrastructură și sprijin social.

2. Voi identifica soluții legale pentru alegeri parlamentare anticipate. Pentru a rezolva problemele oamenilor, e nevoie de un parlament curat, cu deputați competenți și integri, care să fie mai aproape de oameni.
Voi insista ca bugetul pentru anul 2021 să fie un buget pentru oameni. Voi examina de urgență proiectul bugetului pentru anul 2021, care trebuia să fie în Parlament încă din luna septembrie, dar n-a fost încă prezentat nici de Guvern.  

3. Voi insista ca bugetul pentru anul 2021 să fie pentru oameni. Acest proiect trebuia să fie în Parlament în luna septembrie, însă el nici până astăzi n-a fost prezentat Guvernului. 

4.Voi scoate Moldova din izolare internațională și voi aduce finanțare pentru economie. Voi iniția discuții cu Uniunea Europeană și cu alți donatori pentru a aduce granturi, ca să putem crește cheltuielile pentru a ajuta oamenii, susține economia și asigura ieșirea din criză în 2021. 

Din cauza guvernării incompetente cetățenii au rămas singuri în fața crizelor și a sărăciei. Prioritatea zero în primele luni de mandat va fi să deblochez relațiile R.M. cu UE și organizațiile internaționale, astfel încât Moldova să beneficieze de proiecte, granturi și finanțări externe pentru reducerea sărăciei, relansarea economică și finanțarea proiectelor mari de infrastructură.   Voi depune toate eforturile diplomatice și politice pentru a avea o relație bună cu Federația Rusă, în baza intereselor noastre naționale, și nu în baza intereselor personale ale liderilor Republicii Moldova, așa cum se întâmplă acum. Avem o agendă plină – liderii Moldovei trebuie să asigure condiții bune cetățenilor noștri care lucrează în Rusia. Este necesar să rezolvăm problemele lor legate de pensie și securitate socială. 

Trebuie să găsim soluții durabile pentru a deschide exporturile către Rusia, nu doar pentru companiile apropiate puterii, ci pentru toate companiile, în special pentru acele 15 poziții comerciale care sunt, în prezent, interzise. Este necesar, de asemenea, un dialog serios și consecvent cu privire la soluționarea conflictului transnistrean cu participarea actorilor internaționali.

5. Voi solicita suport de la partenerii internaționali pentru a depăși pandemia. Voi insista pe evaluarea capacității de testare la nivel național și mărirea numărului de teste gratuite pentru populație, pentru echiparea mai bună a spitalelor și informarea corectă a oamenilor. Voi insista pe introducerea de urgență a asigurării tratamentului gratuit anti-COVID pentru pacienții care se tratează la domiciliu. Mă voi baza exclusiv pe recomandările specialiștilor și voi transmite mesaje clare și consecvente întregii populații.

6. Voi iniția discuții cu parteneri internaționali pentru un program de susține a oamenilor în vârstă cu venituri mici. Sărăcia a lovit în special în această categorie de oameni și e nevoie de soluții imediate.

7. Voi propune un program pentru micul business afectat de criza economică.

8. Vom ajuta fermierii să depășească criza generată de secetă. Voi insista, în primul rând, să se identifice rezerve din resursele interne ale statului pentru a ajuta fermierii să depășească criza provocată de secetă și să pregătirea anului agricol pentru anul agricol 2021. 

Voi relua negocierile în cadrul Parteneriatului Estic pentru ca Moldova să beneficieze de ajutoare în agricultură. Doar Republica Modlova a rămas pe dinafara din cauza autorităților noastre iresponsabile. Voi propune să se mobilizeze resurse din toate proiectele cu finanțare externă pentru a ajuta micii fermieri.

9. Voi declara corupția pericol de securitate națională. În calitate de Prim-Ministru, am creat un Birou anticorupție de experți internaționali și naționali care urmau să acorde suport în investigarea furtului miliardului și altor scheme de corupție. Voi reanima rapid acest Birou, așa încât acesta să acorde sprijin Consiliului Suprem de Securitate.

10. Voi insista pe investigarea imediată a dosarelor de rezonanță, legate de furtul miliardului, concesionarea aeroportului, dosarele problematice în sistemul bancar și sistemul de asigurări, inițiate în baza cererilor unor personaje dubioase cum ar fi Veaceslav Platon, pentru ca acestea să fie examinate în mod transparent, rapid, și public. 

Voi delega persoane competente din partea Președintelui să asiste la examinarea acestor cauze și să informeze publicul despre calitatea actului de justiție. Voi iniția elaborarea unor dosare publice referitor la judecători astfel ca orice numire și promovare să fie efectuată în baza rezultatelor profesionale și meritelor. Voi veni cu o inițiativă legislativă pe care am elaborat-o anul trecut în Guvern, cu privire la curățarea sistemului judecătoresc și a procuraturii de oameni cu probleme de integritate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării