main logo
4030

Primăria Chișinău își mută sediul. Declarațiile lui Ion Ceban

Primăria capitalei va fi mutată într-un nou sediu, iar clădirea actuală ar putea fi transformată în muzeu. Totodată, serviciile prestate de instituție vor fi digitalizate.

Primăria Chișinău își mută sediul. Declarațiile lui Ion CebanFoto: captură video

Propunerile au fost enunțate luni, 18 noiembrie, de primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a prezidat prima sa ședință săptămânală a serviciilor Primăriei, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

„Vreau să fac un anunț din start. Noi cu dvs., cu toții din Aparatul Primăriei, în scurt timp probabil că vom pleca din această clădire. Ideea noastră este să plecăm într-un spațiu de lucru deschis, într-un format corporativ, unde vom sta cot la cot, cu camere de luat vederi, astfel încât oamenii să vadă cu ce ne ocupăm noi în fiecare zi”, a spus Ion Ceban.

Primarul a propus ca edificiul actual al Primăriei să fie restaurat și transformat într-un muzeu de științe pentru copii. „Rog Direcția finanțe să planifice o discuție în acest sens ca să avem unele resurse financiare pentru anul viitor pentru restaurarea acestui patrimoniu cultural. 

Una dintre idei ar fi să lăsăm aici sala de protocol și biroul primarului, pentru tradiție, iar această clădire s-o transformăm în muzeu de științe pentru copii, dar mai discutăm”, a punctat primarul.

O altă inițiativă lansată de Ceban vizează digitalizarea serviciilor Primăriei. „În scurt timp, cel mult într-un an de zile, Primăria urmează să fie digitalizată: începând cu ghișeul unic electronic și finalizând cu multe alte servicii care trebuiesc digitalizate”, a spus Ceban. 

Știri.md precizează că edificiul a fost construit în anul 1901, la iniţiativa primarului Carol Schmidt. Proiectarea a fost încredințată lui Mitrofan Elladi, arhitectul de atunci al orașului, iar în ajutor a fost invitat Alexandru Bernardazzi.

În 1941, în timpul retragerii sovieticilor, sediul consiliului local, cum era numită primăria pe atunci, a fost aruncat în aer. 

Clădirea a fost restaurată în 1944 de către administrația românească, însă a fost distrusă din nou, în luna august, în timpul bombardamentelor Armatei Sovietice. 

După ce a fost restaurat, în anul 1951 sediul a fost dat în exploatare.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării