main logo
11853

Prima reacție a lui Dodon după ce CC a permis dizolvarea Parlamentului

Ex-președintele țării, Igor Dodon, a venit cu o reacție după ce Curtea Constituțională (CC) a declarat admisibilă sesizarea președintelui țării privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea actualei legislaturi a Parlamentului.

Prima reacție a lui Dodon după ce CC a permis dizolvarea ParlamentuluiColaj: știri.md

Într-o postare pe o rețea de socializare Igor Dodon a scris că majoritatea judecătorilor Curții Constituționale (trei din cinci) prin decizia lor, au uzurpat Curtea Supremă a Moldovei în interesele politice ale președintelui țării, transmite Știri.md.

Potrivit lui Dodon, judecătorii CC au încălcat grav normele constituționale, propriile decizii luate în anii trecuți, recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția.

"Decizia de astăzi este comparabilă cu deciziile Curții Constituționale din iunie 2019, când Plahotniuc a încercat să folosească Curtea Constituțională de buzunar pentru a dizolva Parlamentul și a convoca alegeri parlamentare anticipate în speranța de a obține mai multe mandate pentru partidul său. 

Aceste încercări au fost recunoscute în 2019 de majoritatea parlamentară și de comunitatea internațională ca uzurpare a puterii, au fost ulterior declarate ilegale, iar membrii Curții Constituționale au primit un vot de neîncredere și au demisionat.

Sunt sigur că am asistat cu toții la încercările de uzurpare a puterii de către Maia Sandu folosind trei judecători ai Curții Constituționale în stilul unui oligarh fugar.

Răspunsul la aceste încercări poate fi același ca în 2019: nerecunoașterea deciziei Curții Constituționale, un vot de neîncredere pentru cei trei membri ai Curții Constituționale și demisia lor, un apel către partenerii internaționali pentru a interveni și a opri aceste încălcări", a comentat Dodon.

Citește și: Curtea Constituțională: Parlamentul Republicii Moldova poate fi dizolvat

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării