main logo
3029

Prima dată în Parlament. Averile și trecutul Maiei Sandu

Cu aproape 50 de mii de voturi, cele mai multe obținute de un candidat în circumscripțiile uninominale, candidata blocului electoral ACUM DA PAS, Maia Sandu a fost propulsată în Parlament de alegătorii din circumscripția nr. 50.

Prima dată în Parlament. Averile și trecutul Maiei SanduPrima dată în Parlament. Averile și trecutul Maiei Sandu

Deține funcția de președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, care împreună cu Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, a creat blocul electoral ACUM, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

Portalul Moldova Curată, care a examinat profilul candidatei, scrie că Maia Sandu a făcut parte din guvernele conduse de Vladimir Filat, Iurie Leancă şi Chiril Gaburici, toate formate de PLDM, partid cu care s-a asociat până în vara anului 2015. În iulie 2015, Maia Sandu a fost desemnată de PLDM drept candidată la funcţia de prim-ministru, doar că Partidul Liberal şi Partidul Democrat au refuzat să discute candidatura ei, după ce Sandu a venit cu mai multe precondiţii pentru a accepta funcţia. 

După acest episod, ea nu a mai intrat în componența guvernului PLDM-ist condus de Valeriu Streleţ, votat în iulie 2015. În decembrie 2015, politiciana s-a distanţat definitiv de PLDM, anunţând că fondează PAS alături de mai mulţi membri din echipa cu care a lucrat la Ministerul Educaţiei.

Maia Sandu a făcut parte din cele două guverne care au votat pentru acordarea garanţiilor de stat, în valoare de 9,5 și, respectiv, 5 miliarde de lei, pentru cele 3 bănci, Banca de Economii (BEM), Banca Socială şi Unibank, aflate astăzi în proces de lichidare. Doar că, la şedinţa de guvern din noiembrie 2014, Maia Sandu nu a participat, fiind degrevată din funcţia de ministră din cauza participării sale în campania electorală. 

Aceasta a votat însă pentru acordarea celui de-al doilea credit de urgenţă, deşi, conform stenogramei făcute publice de premierul Pavel Filip, s-a opus iniţial, întrebându-se, printre altele, „de ce eu trebuie să votez această prostie”.

Declarația de avere pentru ultimii doi ani arată că Maia Sandu a nu are venituri de la „un loc de muncă de bază”. Declară 500 de lei românești din susținerea unei conferințe la București și o dobândă de 538 de dolari de la Bank-Fund Staff Federal Credit Union, unde are un depozit de 38 de mii de dolari. 

De asemenea, Maia Sandu declară un apartament de 74m.p. cumpărat în 2003 cu 440 de mii de lei și o mașină de model Toyota RAV4, anul fabricației 2007, dobândită în 2012 pe care a dat 170 de mii de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării