main logo
803

Prezidențiale: Țîcu spune cum se vor schimba lucrurile, dacă va câștiga

Octavian Țîcu este candidatul desemnat de Partidul Unității Naționale pentru alegerile prezidențiale din toamnă.

Prezidențiale: Țîcu spune cum se vor schimba lucrurile, dacă va câștiga

Politicianul consideră că rămânerea lui Igor Dodon în fruntea Republicii Moldova va duce la ancorarea sa în spațiul eurasiatic, dominat de Rusia lui Vladimir Putin, ceea ce el nu va permite, transmite Știri.md.

„Cea mai mare schimbare va fi legată de filonul ideologic, de construcția ideologică a statului, pentru că persistă o idee, inoculată de propaganda rusă și de stataliștii moldoveniști de după 1994, în mod special, că acest stat ar aparține nu știu cui și este un stat unic și original prin formele pe care le are. Toți cei care operează în acest spațiu cu această terminologie trebuie să ia în considerare că apariția Republicii Moldova ca stat independent, pornind de la mișcarea de renaștere națională și finalizând cu Declarația de Independență, este o construcție a unioniștilor, a celor care au simțit și au trăit românește și au venit în politica moldovenească din Uniunea Sovietică pe această idee a unionismului și a românismului.

Vom reveni la această idee în primul rând, după care conceptul de bază al guvernării PUN, pentru că, evident, nu vom putea avea o majoritate parlamentară, - noi suntem o republică parlamentară și lucrul acesta este evident – un președinte de țară trebuie să ia în considerare un ales, chiar dacă este ales de popor, trebuie să reiasă din prevederile constituționale pe care le are.

Acest lucru trebuie făcut în colaborare cu partidele proeuropene, pentru că asta este calea cea mai scurtă de realizare a integrării Republicii Moldova în UE și în spațiul euro-atlantic, prin reintegrare cu România. Spre aceasta vor fi eforturile noastre, ale mele, în calitate de președinte și spre asta vor fi eforturile,în condițiile în care vom accede în Parlamentul ales anticipat al Republicii Moldova.

Pentru că una din primele acțiuni pe care PUN le va avea în caz că va avea câștig de cauză în aceste prezidențiale, va fi convingerea partidelor din parlament că este nevoie de o nouă majoritate parlamentară, care să pregătească alegerile anticipate. În formatul actual parlamentar nu există soluții de viitor, dar ele nu au existat, nu în ultimul timp, să zicem, dar chiar în 30 de ani de independență”, a declarat acesta într-un interviu pentru Europa Liberă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării