main logo
392

Președintele OSCE: Alegerile vor fi cruciale pentru viitorul Moldovei

Alegerile parlamentare din 24 februarie vor fi cruciale pentru viitorul țării. Acestea trebuie să fie libere și transparente, în conformitate cu standardele internaționale.

OSCE: Alegerile vor fi cruciale pentru viitorul Moldovei

Îndată cum ciclul electoral este complet, aleșii trebuie să-și prea mandatele fără pauze. 

Declarații în acest sens au fost făcute de președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe și europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, aflat într-o vizită în Moldova, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Miroslav Lajčák susține că OSCE, UE și comunitatea internațională vor urmări în detaliu procesul electoral și cel post electoral. 

„Sperăm că după procesul electoral negocierile pentru reglementarea transnistreană vor continua”, a spus oficialul slovac. 

Miroslav Lajčák a mai spus că președinția Slovaciei în OSCE este orientată pe oameni, dialog și bunăstare și că aceasta va fi activă, ambițioasă și implicată, iar prevenirea, medierea și atenuarea conflictelor este o prioritate.

„Mă bucur să văd că avem progrese tangibile pe filiera conflictului transnistrean. Podul este deschis și elevii circulă nestingherit, fermierii s-au întors la pământurile lor. Am lăudat Guvernul pentru efortul depus pentru a obține acest succes. Avem dinamică și trebuie să o creștem”, a spus Miroslav Lajčák. Potrivit diplomatului, eforturile ulterioare trebuie orientate pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Moldovei în granițele ei recunoscute la nivel internațional cu statutul special pentru Transnistria. Totodată, procesul de reglementare trebuie condus de actori naționali și locali, iar Slovacia și OSCE este gata să ofere suport.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Tudor Ulianovschi, și-a exprimat speranța că pe parcursul anului curent, împreună cu OSCE, MAEIE va dezvoltata o colaborare eficientă, bazată pe respect reciproc pentru dinamizarea dialogului în cadrul negocierilor politice și avansării în procesul de reglementare transnistreană.

Potrivit ministrului, Moldova mizează pe susținerea Slovaciei pentru menținerea și canalizarea eforturilor Republicii Moldova în vederea reluării discuțiilor pe platforma OSCE pe subiectul retragerii trupelor rusești de pe teritoriul Moldovei, precum și transformarea actualei operațiuni de menținerea a păcii în una civilă cu mandat internațional.

De asemenea, mizează pe susținere în efectuarea unei inspecții internaționale a depozitului de stocare a munițiilor de la Cobasna, care, potrivit ministrului, devine un pericol socio-umanitar atât pentru Moldova, cât și vecinii săi.

Președintele în exercițiu al OSCE și ministrul afacerilor externe și europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, se află în vizită în Republica Moldova în perioada 17-19 ianuarie, zile în care va avea întrevederi cu oficiali din Republica Moldova și conducerea politică din Tiraspol.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării