main logo
929

Președintele Lituaniei cere UE să lase ușile deschise pentru Moldova, Georgia și Ucraina

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a îndemnat marți, de la pupitrul hemiciclului Parlamentului European, ca Uniunea Europeană să continue să sprijine Ucraina în lupta sa pentru libertate și să își păstreze ușile deschise pentru Moldova, Georgia și Ucraina.

Președintele Lituaniei cere UE să lase ușile deschise pentru Moldova

Adresându-se deputaților europeni la Strasbourg în cadrul seriei de dezbateri “Aceasta este Europa”, Nausėda a împărtășit experiența țării sale spre independență și lungul drum spre Europa, care într-un fel seamănă cu lupta actuală a Ucrainei pentru libertate, transmite Știri.md, cu referire la caleaeuropeana.ro.

El a subliniat sprijinul public masiv al Lituaniei pentru Ucraina și faptul că țara sa donează aproape 1,5% din PIB-ul său Ucrainei.

Președintele Nausėda a mulțumit, de asemenea, Parlamentului European pentru poziția sa continuă împotriva ocupației sovietice și pentru actuala sa conducere activă în ajutorarea Ucrainei.

“Cred că astăzi mulți cetățeni europeni înțeleg că lupta Ucrainei este și lupta lor”, a spus el, în discursul său.

Crimele Rusiei trebuie să primească un răspuns adecvat prin înființarea unui tribunal internațional, iar activele rusești înghețate trebuie să fie folosite pentru a reconstrui Ucraina, a adăugat el.

“Istoria arată că cel mai eficient mod de a extinde zona de pace, stabilitate și prosperitate în Europa a fost și va fi extinderea UE“, a declarat președintele Nausėda.

El a făcut apel la UE să își mențină ușile deschise pentru Moldova, Georgia și Ucraina și a susținut dorința Parlamentului de a începe negocierile de aderare a Ucrainei încă din acest an.

Președintele Nausėda a lăudat, de asemenea, UE pentru că a reușit să depășească șantajul energetic al Rusiei.

“Iarna a venit și s-a terminat fără ca nimeni să înghețe în Europa”, a spus el, subliniind că mai sunt încă câteva lecții de învățat din prețurile ridicate ale energiei.

El a pledat pentru mai multe investiții în energia verde și în sursele alternative și a prezentat ca exemplu Lituania, care a reușit să devină independentă față de gazul, petrolul și electricitatea din Rusia.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării