main logo
541

Președintele Igor Dodon, în fața unei noi suspendări

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, riscă să fie suspendat din funcție pentru a treia oară, la intervenția Partidului Democrat.

Președintele Igor Dodon, în fața unei noi suspendări

Șeful statului a anunțat că nu va aproba prin decret candidaturile a doi miniștri promovați de democrați în Guvernul Filip. Dodon afirmă că miniștrii care urmează să-i înlocuiască pe cei demiși sunt la fel de „incompetenți”.

Premierul Pavel Filip a declarat joi că va cere Curţii Constituţionale suspendarea temporară a atribuţiilor preşedintelui Igor Dodon, în cazul în care acesta va refuza în mod repetat să semneze decretele de numire a celor doi miniştri propuşi, Silvia Radu şi Nicolae Ciubuc, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.

Igor Dodon a scris joi pe pagina sa de Facebook că „nu-și va schimba opinia odată luată” și „nu va ceda presiunilor".

„Domnul Prim-Ministru Filip are miniștri care nu pot lucra eficient și apoi încearcă să pună în locul lor alții și mai incompetenți. Aceasta e o problemă cronică a guvernărilor eurounioniste și premierul nu trebuie să dea vina pe Președinție pentru eșecurile și politica de cadre proastă a Executivului. Populism este atunci când îți amintești de nevoile oamenilor doar înainte de alegeri. Iar încălcarea Constituției este atunci când uzurpezi puterea și transformi Curtea Constituțională în filială de partid. Colaborarea dintre instituțiile statului presupune dialog, nu forțarea șefului statului să accepte persoane necalitative în funcții înalte. Dacă-i vor atât de mult, să și-i numească ei prin mascaradă de 5 minute, cum au mai făcut-o. Eu nu voi accepta șantaje și ultimatumuri din partea majorității parlamentare, care folosește instituțiile puterii ca instrument de presiune. Nu a rămas mult timp și lucrurile în această țară se vor schimba cardinal, după alegeri. Până atunci, încercarea eurounioniștilor de a guverna și de a schimonosi democrația continuă", a scris șeful statului pe rețeaua de socializare Facebook.

Actualele disensiuni între președintele Igor Dodon și Partidul Democrat vin, se pare, pe fondul recentelor schimbări de politici anunțate de democrați. Ei și-au anunțat poziționarea formațiunii pe eshichierul politic ca una categoric „pro-Moldova”, concept politic promovat de Partidul Socialiștilor, de la înființarea sa. Pe de alta parte, Silvia Radu promovată în funcția de ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, i-a făcut concurență în scrutinul pentru funcția de primar al Chișinăului din iunie curent socialistului Ivan Ceban, care în turul doi a pierdut alegerile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării