main logo
593

Președinta CEC, despre data alegerilor locale: Parlamentul decide

Alegeri locale ordinare pot fi organizate începând cu 14 iunie, însă Parlamentul este cel care decide data scrutinului.

CEC, despre data alegerilor locale: Parlamentul decide Președinta CEC, despre data alegerilor locale: Parlamentul decide

Legea cu privire la administrația publică locală prevede că mandatul primarului ales sau al consilierului local este în vigoare până la validarea mandatului următorului ales local. Legislația nu prevede expres un termen limită de organizare a scrutinului. 

Comentariul a fost oferit de către președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, întrebată de jurnaliști despre data alegerilor locale, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Cu toții așteptăm decizia Parlamentului pentru a cunoaște când începem procesul de organizare a alegerilor locale”, a declarat Alina Russu.

Întrebată dacă scrutinul local poate fi organizat concomitent cu eventuale alegeri parlamentare anticipate, președinta Comisiei a spus că juridic este posibil, dar ar fi foarte complicat din punctul de vedere al procedurilor electorale.

Potrivit ei, exercițiul din 24 februarie, când concomitent cu alegerile parlamentare a fost organizat și referendumul republican consultativ, a demonstrat că implicarea tuturor subiecților electorali a fost excesiv de intensă și atunci sigur se pierde din calitatea procesului.

Mandatele actualilor primari expiră pe 14 iunie 2019, în condițiile în care pe 14 iunie 2015 au avut loc alegerile locale generale precedente. Potrivit legislației electorale, data alegerilor locale generale se stabilește prin hotărârea Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de votare. 

Dacă Parlamentul decide să fie organizate alegeri locale pe 16 iunie, prima duminică de după data de 14 iunie, decizia ar trebui să fie luată până pe 17 aprilie, pentru a se respecta termenul de cel puțin 60 de zile înainte de scrutin.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării