4958
0
Presa rusă: Oamenii lui Șor negociază vânzarea Aeroportului Chișinău
4958
0

Corporația rusă „AEON”, controlată de omul de afaceri rus Roman Troțenko, poartă negocieri cu oamenii lui Ilan Șor pentru a prelua Aeroportul Internațional Chișinău, scrie publicația rusă „Kommersant”.

Foto: stiri.md

Deocamdată, părțile nu au ajuns la un consens, pentru că Șor ar cere prea mulți bani și există riscuri politice în R. Moldova, după schimbarea guvernării, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Potrivit sursei, reprezentanții companiei „AEON” s-ar fi întâlnit la sfârșitul lunii iunie cu reprezentanții „Avia Invest”, cea care a luat în concesiunea aeroportul pentru 49 de ani și ar fi discutat despre perspectivele investiționale, dar și despre preț. 

Oamenii lui Șor ar fi cerut circa 200 de milioane de euro pentru a ceda „Avia Invest”, însă Troțenko consideră că suma este exagerată.

Roman Troțenko a refuzat să comenteze pentru „Kommersant” subiectul legat de Aeroportul Internațional Chișinău. 

Sursa scrie că acesta s-a mai interesat de acțiunile „Avia Invest” în anul 2013, dar și în  2015–2016.

AEON este un holding specializat în investiții, administrarea aeroporturilor și transportului maritim. Roman Troțenko este nu doar coproprietar al acestui holding, dar și consilier al președintelui companiei rusești de stat „Rosneft”.

Amintim că președintele Igor Dodon a declarat recent că Ilan Șor ar fi încercat să-și vândă afacerea din Aeroportul Internațional Chișinău înainte de a pleca din R. Moldova. 

Acesta ar fi negociat cu oameni de afaceri din Rusia. Șeful statului afirma că a fost contactat personal de potențialii investitori ruși și anunțat despre intențiile lui Ilan Șor și le-ar fi recomandat acestora să nu cumpere active în R. Moldova care au aparținut statului.

„Erau investitori din Rusia. Persoane serioase. Ilan Șor urma să cedeze contractul de cesiune pe bani foarte mari. Ei m-au contactat prin diferite instrumente și m-au întrebat și eu le-am zis: Nu încercați să cumpărați careva active de la cei care au fost la guvernare pentru că toate o să fie întoarse la stat”, a spus Dodon.

Potrivit informațiilor oferite de Agenția Proprietăți Publice pentru TV8, începând cu anul 2013, „Avia Invest” a investit în Aeroportul Internațional Chișinău circa 87 milioane de euro. Compania a plătit în 2018 prima redevență statului pentru folosirea activelor aeroportului în valoare de 2,7 milioane de lei.

Potrivit contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, începând cu 30 august 2018, „Avia Invest” era obligată să plătească o redevență statului în mărime de 1% din veniturile obținute din vânzări.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter