main logo
962

Presa rusă, despre acţiunile unioniste din ţară: Găgăuzia solicită Turciei să o apere de România

„Găgăuzii îşi scot din subsoluri armele. Găgăuzia solicită Turciei să o apere de România”.

Presa rusă: Găgăuzia cere Turciei să apere Moldova de RomâniaPresa rusă: Găgăuzia solicită Turciei să apere R.Moldova de România. Foto: turkpress.com.tr

Aşa arată titlul unui reportaj realizat de publicaţia rusă „Nezavisemaya gazeta”, despre evenimentul de săptămâna trecută, desfăşurat în satul Tomai, Ceadîr-Lunga, unde s-au adunat toţi primarii din localităţile autonomiei găgăuze pentru a condamna acţiunile unioniste din ţară, la iniţiativa başcanului Irina Vlah.

Jurnaliştii ruşi scriu că Găgăuzia este contra unirii Republicii Moldova cu România, iar „propaganda unirii” se poate termina cu un conflict în sudul republicii. Fostul preşedinte al Sovietului Suprem (legislativul autonomiei) din Găgăuzia, Mihail Kindeghelean, a declarat pentru „Nezavisemaya gazeta” că în Moldova locuiesc nu doar moldoveni, dar şi reprezentanţii altor etnii, precum găgăuzi, bulgari, ruşi, ucraineni.

„Ei doresc în România? Găgăuzii nu vor, iar bulgarii vor fi alături de noi, dacă Moldova va fi lichidată. Noi vom lupta pentru păstrarea independenţei Republicii Moldova, care reprezintă casa noastră”, a spus Kindeghelean, potrivit Adevărul.

Potrivit lui, exemplul autonomiei găgăuze este un precedent: „Nu demult şi ungurii, care locuiesc compact în România, au cerut pentru ei o autonomie după modelul găgăuz”. „Însă unioniştii urmăresc scopul unirii, mai ales că acest scenariu a fost eleborat încă 20 de ani în urmă, iar acum este aplicat în practică, inclusiv de către reprezentanţii puterii moldoveneşti”, a spus fostul preşedinte al Legislativului din autonomie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării