main logo
5395

Presa: Plahotniuc, Șor și Platon nu sunt oficial căutați internațional

Despre anunțarea în căutare a lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon se știe doar din declarațiile procurorilor și ale reprezentanților MAI.

Presa: Plahotniuc, Șor și Platon nu sunt oficial căutați internaționalColaj: știri.md

În realitate, numele acestora nu figurează nici în listele infractorilor anunțați în căutare de pe site-ul Interpol, nici în listele de pe portalurile oficiale ale Poliției de Frontieră și MAI, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

Acest fapt trezește suspiciuni că, de fapt, cei trei sunt căutați în mod formal.

Prima solicitare către Interpol privind anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională a venit din partea Federației Ruse, care îl acuză pe acesta de organizarea unei grupări criminale, spălare de bani și contrabandă cu droguri în proporții deosebit de mari.

Pe ultimul capăt de acuzare, este învinuit în Rusia și fostul deputat PD, Constantin Țuțu.

Însă, în 2019, Interpol a refuzat cererea rușilor din motiv că dosarele lui Plahotniuc ar fi unele politice, nota la acea vreme Ria.ru.

Tot în 2019, Centrul Național Anticorupție a comunicat că l-a dat în căutare internațională pe oligarhul fugar, care era deja învinuit și la Chișinău de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Dar tocmai în iulie 2020 s-a aflat că Interpol a refuzat iarăși să-l anunțe în căutare pe Plahotniuc.

Și abia recent procurorul general Alexandr Stoianoglo a explicat că refuzul Biroului internațional al poliției criminale se explică prin faptul că probatoriul expediat la Lyon de către procurorii moldoveni nu a fost unul convingător pentru reprezentanții Interpol.

În ceea ce privește căutarea lui Veaceslav Platon și Ilan Șor, au fost făcute publice doar anunțurile Ministerului de Interne din 2019 și, respectiv, din 2021, dar nu și răspunsul Biroului de la Lyon.

Prin urmare, nu-i exclus faptul că nici aceștia nu sunt căutați în realitate, având în vedere lipsa lor și din lista infractorilor dați în căutare de către instituțiile naționale.

În aceste circumstanțe, prezența fotografiilor lui Plahotniuc, Șor și Platon doar pe panourile de la unele secții de poliție din R. Moldova pare a fi hilară.

În prezent, Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon, precum și Constantin Țuțu, sunt anunțați în căutare doar pe portalul Ministerului de Interne de la Moscova.

Jurnal.md a solicitat informații în acest sens de la Ministerul de Interne și Direcția cooperare polițienească internațională a Inspectoratului General de Poliție. Cu amănunte vom reveni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării