main logo
3524

Presa europeană: Maia Sandu este o nouă speranță pentru UE

"O nouă speranţă pentru Uniunea Europeană" - astfel a fost numit preşedintele Moldovei, Maia Sandu, de către revista International Politics and Society (IPG), publicată de Fundaţie "Friedrich Ebert.

Presa europeană: Maia Sandu este o nouă speranță pentru UEFoto: știri.md

Potrivit Infotag, publicaţia scrie că "un astfel de credit de încredere din partea politicienilor europeni nu este dat întâmplător", transmite Știri.md.

"Spre deosebire de liderii politici anteriori, Sandu declară fermitate în implementarea vectorului european în politicile sale", scrie revista.

Publicaţia aminteşte că partidul "Acţiune şi Solidaritate" al Maiei Sandu face parte din Partidul Popular European (PPE).

"Relaţiile Chişinăului cu UE se bazează nu doar pe dialogul instituţional, ci şi pe legăturile politice pe care le-a avut Sandu în calitate de lider al opoziţiei în 2016-2020. Datorită acestor contacte, ea poate conta pe un sprijin cuprinzător din partea instituţiilor UE", notează revista.

Social-democraţii europeni au susţinut mulţi ani Partidul Democrat (PDM), care făcea parte din coaliţia de guvernământ.

"Dar după ce liderul PDM a devenit Vladimir Plahotniuc, cel mai influent oligarh din Moldova, mulţi social-democraţi europeni au îngheţat această colaborare. 

După fuga lui Plahotniuc şi realegerea liderului partidului, unele legături încep să se reînnoiască. 

Dar, având în vedere scepticismul care există la Bruxelles cu privire la schimbarea componenţei formaţiunii politice, precum şi eliminarea completă a influenţei oligarhului şi a anturajului său, este prea devreme de vorbit despre restabilirea cooperării depline", menţionează publicaţie, descriind modul în care partidele-cheie din Georgia, Moldova şi Ucraina stabilesc relaţii cu europenii la nivelul "familiilor politice".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării