main logo
5147

Presa din România: Un ex-deputat condamnat e protejat de Igor Dodon

În decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Presa din România: Un ex-deputat condamnat e protejat de Igor DodonFoto: gandul.ro

Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, transmite Știri.md cu referire la Gândul.ro.

Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

Pentru a se ascunde adevărata provenienţă a sumei de 300.000 de euro primită de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv. 

De altfel, fostul deputat PSD mai este acuzat că, în decembrie 2015, după declanşarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. 

El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al sectorului 5 al Capitalei, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

Reporterii Gândul.ro vă prezintă azi, în exclusivitate, detaliile privitoare la modalitatea în care fugarul Rizea a reușit să se stabilească la Chișinău, cine îl sprijină și cu ce își ocupă timpul. Așa cum reporterii speciali ai portalului dezvăluiau la sfârșitul anului trecut (AFLAȚI AICI AMĂNUNTE!), Cristian Rizea duce o viață tihnită în capitala Republicii Moldova, în libertate și lipsit de griji financiare.

Condamnat în România, Cristian Rizea se ascunde în Moldova, unde se bucură de protecția președintelui Igor Dodon. Cei doi s-au cunoscut prin intermediul lui Artur Gumeniuc, consilier al șefului statului.

După toate aparențele nu derulează nicio activitate lucrativă, însă are venituri suficiente ca să dețină un apartament în cea mai luxoasă zonă a Chișinăului în complexul Crown Plaza Park, de pe str. București 96/1. În plus, politicianul-fugar conduce o mașină de lux, duce copilul la școală privată, întreține o soție casnică și o amantă, iar majoritatea timpului și-l împarte între restaurantele de lux și apartamentul amantei. 

Sursele indică faptul că Rizea merge aproape zilnic la amanta lui, care locuiește pe adresa Chișinău, str. Lev Tolstoi 24/1, scara 1. Când merge în vizite, parchează automobilul în fața “Supermarket Nr. 1”. Anterior ieșeau la plimbare. În ultima perioadă însă nu se văd în afara apartamentului domnișoarei.

Ex-deputatul fugar are o viață dublă la Chișinău, acolo unde își împarte timpul între soție și amantă. Cu aceasta din urmă se întâlnește aproape zilnic! Reporterii GÂNDUL.RO au obținut și imagini de la o asemenea întâlnire

Cum și-a premeditat fuga & pe ce filieră a obținut cetățenia Moldovei

Intuind iminența condamnării definitive, Cristian Rizea a demarat demersuri pentru obținerea cetățeniei moldovenești încă din 2018, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România.

Sursele GÂNDUL.RO arată că obţinerea acestor acte nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a funcţionarilor publici moldoveni afiliaţi PDM și PSRM, în special a celor care erau responsabili de pregătirea și semnarea decretelor de acordare a cetățeniei, adică direct din cabinetul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Solicitarea de urgentare a acordării cetățeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deținea funcţia de consilier al Președintelui Republicii Moldova pe domeniul apărării și securității naționale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate).

Astfel se explică faptul că familia Rizea a aterizat liniștită la Chișinău, în Republica Moldova, pe 1 februarie 2019. Pe lângă relația deja consolidată cu Serviciul de Securitate moldovean, prin prisma legăturii cu Gumeniuc, devenit adjunct, pentru a-și crea niște legături locale, Rizea a mai primit sprijinul unui fost coleg din PSD.

Printre susținătorii locali se regăsesc oameni de afaceri influenți precum Silvia Radu, candidată la funcția de președinte al Republicii Moldova în 2016 și Valentin Vizant, om de afaceri apropiat de politicieni din Chișinău din anturajul fostului președinte comunist Vladimir Voronin, precum și Vladimir Plahotniuc. De altfel, pe numele lui Vizant este înmatriculat bolidul de lux cu care circulă Rizea nestingherit în Chișinău.

La Chișinău, Rizea conduce un bolid de lux înmatriculat pe numele lui Valentin Vizant, om de afaceri apropiat de politicieni din anturajul fostului președinte comunist Vladimir Voronin.

Foarte interesant este și faptul că pe pașaportul lui Rizea apare ca autoritate emitentă ASP (Agenția Servicii Publice), aspect care aparent înseamnă că a fost emis la “comandă”, fără ca el să fie prezent. În mod normal pe pașapoartele moldovenilor apare ca autoritate emitentă CRIS…

Pe pașaportul lui Rizea apare ca autoritate emitentă ASP (Agenția Servicii Publice), aspect care aparent înseamnă că documentul a fost emis la “comandă”, fără ca el să fie prezent.

O simplă analiză a modalității în care a putut fi observat Cristian Rizea în Chișinău trădează o doză substanțială de sprijin din partea lui Vladimir Plahotniuc, dar și a lui Igor Dodon, precum și o incontestabilă apropiere de serviciile de informații:

• ex-deputatul fugar a obținut cetățenie moldovenească atât pentru el, cât și pentru familia sa în condițiile în care demersurile în obținerea acestora nu erau posibile fără sprijinul lui Plahotniuc, iar mai apoi al lui Dodon, fiind un aspect de notorietate faptul că este condamnat penal în România;
• el și membrii familiei au primit alte seturi de documente, sub alte nume, respectiv Mihai Cristian Luigi, Mihai Josett-Anne-Marie și Mihai Albert Cristian, aspect care nu ar fi fost posibil fără implicarea lui Artur Gumeniuc care, la rândul lui, are o colaborare strânsă cu Serviciile de Informații ale Federaţiei Ruse;

Rizea a obținut cu ajutorul autorităților de la Chișinău o identitatea nouă! El se numește acum Mihai Cristian Luigi

• duce în Chișinău o viață care se remarcă prin opulență, fără să aibă surse de venit constant. În acest punct se ridică o întrebare legitimă: ce oferă Cristian Rizea/Mihai Cristian Luigi celor care îl ajută la schimb pentru protecția și modul de viață opulent?

Cristian Rizea locuiește alături de familia lui într-un complex rezidențial de lux din Chișinău. Crown Plaza Park se află pe strada București 96/1 din capitala Moldovei

Cum își răsplătește protectorii?!

Având în vedere recentele dezvăluiri ale lui Cristian Rizea – ”Spovedania lui Rizea”, putem concluziona fără să greșim faptul că Igor Dodon și Serviciile de Informații ale Federației Ruse au demarat o serie de atacuri la adresa României prin intermediul fugarului Cristian Rizea, campanie de denigrare a clasei politice din România și de calomniere la adresa anumitor persoane.

Cartea în cauză se constituie, în principal, într-un atac la adresa tuturor persoanelor care la un moment dat l-au supărat pe autor, însă se poate distinge cu claritate un atac virulent la adresa Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, cât și inducerea ideii că România este o țară coruptă, în care democrația și autoritatea statală sunt în disoluție.

Zilele acestea, ”Mihai Cristian” se recomandă în Chișinău ca fiind director general al stației TV Realitatea din Moldova, post de televiziune derivat din postul românesc Realitatea TV, controlat de Maricel Păcuraru. De altfel, acest post i-a oferit sprijin prin publicitate gratuită în campania electorală președintelui Igor Dodon, încă un semn că legăturile fugarului duc ”vârful de putere” al Republicii Moldova (DOVADA ESTE AICI!).

”Mihai Cristian”, aka Cristian Rizea, se recomandă în Chișinău ca fiind director general al stației TV Realitatea din Moldova, cartea lui de vizită fiind mărturie în acest sens

Surse din anturajul lui Rizea comentează despre o recentă deplasare a lui Păcuraru la Chișinău special pentru perfectarea înțelegerii cu politicianul fugar. Deal-ul a fost ca Rizea să-și extindă așa-zisele dezvăluiri și la dușmanii lui Păcuraru, în schimb ”Mihai Cristian Luigi” solicitându-i lui Păcuraru să îl sprijine pe Dodon pe canalele media deținute de acesta. De asemenea, se pare că în curând Păcuraru îi va aloca lui Rizea și spațiu de emisie pentru a populariza așa-zisele sale dezvăluiri.

În concluzie, observăm aceleași „ingrediente” utilizate în acțiunile specifice Federației Ruse, care reconfirmă faptul că influența acesteia este exercitată în Republica Moldova – Igor Dodon având mari șanse să câștige încă un mandat de președinte – dar, mai mult, țintește și extinderea zonei de operare în România. 

Dodon are o predilecție pentru protejarea fugarilor de justiție, episodul în care acesta s-a întâlnit în secret, în Grecia, cu Vladimir Plahotniuc fiind, de asemenea, de notorietate. 

În această operațiune, care a avut loc în august, ar fi fost implicat și oligarhul bulgar Vasil Bojkov. Bulgarul i-ar fi pus la dispoziție lui Dodon iahtul său, pentru a se deplasa la întâlnirea cu Plahotniuc. 

Dezvăluirea a fost făcută de jurnaliștii din Republica Moldova și a venit în contextul în care judecătorii moldoveni au emis un mandat de arestare în lipsă pentru Plahotniuc, acuzat de escrocherie, spălare de bani, organizarea și conducerea unui grup criminal (DETALII AICI DESPRE ÎNTÂLNIREA SECRETĂ!)

Iată așadar că Dodon și-a făcut un ”renume” din protejarea infractorilor fugari, iar Rizea este unul dintre cei care beneficiază de ”imunitatea” acordată de șeful statului moldovean.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării