main logo
549

Presa din România, despre alegerile organizate în R. Moldova

Peste 630 de mii de locuitori din municipiul Chişinău sunt aşteptaţi la urne să-şi aleagă primarul. Pentru asta au fost tipărite cam tot atâtea buletine care măsoară 32 de centimetri. Cetăţenii îşi pot exercita dreptul la vot până la ora 21:00.

Presa din România, despre alegerile organizate în R. Moldova

Ştiri.md a monitorizat presa din România pentru a vedea cum sunt reflectate alegerile organizate la Chişinău:

News.ro: Prezenţă scăzută la vot la alegerile locale anticipate organizate la Chişinău

Prezenţa la vot la alegerile locale anticipate organizate duminică la Chişinău era puţin peste 19% la ora 14:00. Locuitorii din Chişinău sunt chemaţi la vot pentru a-şi alege primarul, pentru un mandat de un an, alegerile locale anticipate fiind organizate în contextul în care Dorin Chirtoacă a demisionat în luna februarie, după ce a fost suspendat din cauza dosarelor sale penale.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), până la această oră au votat aproximativ 120.000 din cei peste 630.000 de locuitori cu drept de vot, adică puţin peste 19%.

Peste 630.000 de locuitori din municipiul Chişinău sunt aşteptaţi la urne să îşi aleagă primarul, cele 312 secţii de votare fiind deschise până la ora 21:00.

Pentru ca alegerile să fie considerate valabile, la urne trebuie să iasă cel puţin 25 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Dacă niciunul din cei 11 candidaţi nu va acumula cel puţin jumătate din voturile alegătorilor, peste două săptămâni, în 3 iunie, va avea loc al doilea tur.

Alegeri locale au loc şi la Bălţi, unde opt candidaţi s-au înscris pentru fotoliul de primar al municipiului. 

Potrivit CEC, pentru organizarea scrutinului din municipiile Chişinău şi Bălţi au fost alocate 22,5 milioane de lei. 

La alegerile de la Chişinău sunt unsprezece candidaţi, întra care Silvia Radu (independent), actualul primar interimar al Chişinăului, Valeriu Munteanu (Partidul Liberal), Ion Ceban (Partidul Socialiştilor), Andrei Năstase (Platforma Demnitate şi Adevăr).

Alegerile locale anticipate au loc în condiţiile în care postul de primar a rămas vacant după ce Dorin Chirtoacă a demisionat în luna februarie, după ce a fost suspendat din cauza dosarelor sale penale. În noiembrie 2017 a fost organizat şi un referendum pentur revocarea lui, care a fost însă invalidat din cauza prezenţei scăzute la urne. Dorin Chirtoacă este acuzat de acte de corupere pasivă în formă agravată, precum şi trafic de influenţă în dosarul parcărilor plătite de la Chişinău.

Digi24 şi Mediafax nu au publicat nici o ştire despre alegerile din Republica Moldova.

Hotnews.ro: R. Moldova: Alegeri locale în Chișinău și Bălți. Lista candidaților

Astăzi, în mai multe localități din R.Moldova, inclusiv în două cele mai importante orașe - Chișinău și Bălți - au loc alegeri locale. Secțiile de votare s-au deschis la ora 07.00.

În Chișinău sunt 11 candidați pentru funcția de primar: Ion Ceban (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova), Valeriu Munteanu (Partidul Liberal), Andrei Năstase (Platforma Demnitate și Adevăr), Alexandr Roșco (Partidul Casa Noastră Moldova), Vasile Costiuc (Partidul Democrația Acasă), Constantin Codreanu (Partidul Unității Naționale), Victor Strătilă (Partidului Verde Ecologist), Maxim Brăila (Partidul Popular din Republica Moldova), Alexandra Can (Partidul Național Liberal), Silvia Radu (candidat independent) și Alexandru Mîțu (Partidul Ruso-Slavean din Moldova).

La 11 mai, Reghina Apostolova (Partidul ȘOR) a fost exclusă din cursa electorală, de către Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău (CECC).

Partidul Democrat declarase că va susține un candidat comun al partidelor de dreapta, pro-europene, însă recent a anunțat că, din cauza faptului că partidele pro-europene nu au negociat un candidat comun, nu vor susține public niciun candidat.

Partidul Acțiune și Solidaritate a declarat că îl susține pe Andrei Năstase, drept candidat comun pentru alegerile locale din Chișinău.

PCRM și PPE nu au înaintat candidați pentru alegerile locale.

La Bălți sunt 8 candidați pentru șefia orașului: Nicolae Grigorișin (Partidul Nostru), Elena Grițco (candidat independent, chiar dacă face parte din formațiunea Partidul Nostru), Alexandru Usatîi (Partidului Socialiștilor din Republica Moldova), Arina Spătaru (Platforma Demnitate și Adevăr), Pavel Verejan (Partidului Șor), Serghei Burlacu (Partidul Unității Naționale), Simion Guțu (Partidul Acțiune și Solidaritate), Oleg Topolnițchi (Partidul Ruso-Slavean din Moldova).

Scrutinul este monitorizat de către observatori naționali, delegați de Promo-LEX în toate secțiile de votare deschise, precum și de observatori internaționali.

Agerpres: Republica Moldova: Alegeri de primari în 7 localităţi, inclusiv la Chişinău şi Bălţi

Alegeri locale vor avea loc duminică în şapte localităţi din Republica Moldova, inclusiv la Chişinău şi Bălţi, informează presa de peste Prut.

În total, în cursa electorală s-au înscris 30 de candidaţi, dintre care 8 femei şi 22 bărbaţi.

Cei mai mulţi candidaţi la funcţia de primar au fost înregistraţi de către Consiliile Electorale de Circumscripţie Electorale (CECE) în municipiile Chişinău şi Bălţi: 11 şi respectiv 8 candidaţi.

În afară de Chişinău şi Bălţi, alegeri vor avea loc în comuna Leuşeni şi satul Nemţeni, raionul Hânceşti, comuna Voloviţa, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei şi comuna Pârlita, raionul Ungheni.

Comisia Electorală Centrală a tipărit 752.460 de buletine de vot, dintre care 474.816 în limba română şi 277.644 în limba rusă.

Candidaţii la funcţia de primar al Chişinăului au făcut vineri bilanţul campaniei electorale. Totodată, ei au îndemnat cetăţenii să participe la scrutinul din 20 mai.

Candidata independenta Silvia Radu, actualul primar interimar al Chişinăului, a declarat într-o conferinţă de presă că funcţiile de primari trebuie ocupate de profesionişti şi oameni integri.

Candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, s-a referit la proiectele pe care intenţionează să le desfăşoare în Chişinău dacă va ajunge primar, îndemnând locuitorii Capitalei să participe duminică la vot.

Candidatul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că dacă va ajunge primar toate acţiunile sale vor fi în slujba cetăţeanului. Totodată, el a cerut Procuraturii anchetarea contracandidaţilor săi Ion Ceban şi Silvia Radu pentru că ar fi încălcat legea.

În acelaşi timp, candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban, a făcut şi el bilanţul campaniei sale electorale şi a spus că alegerile din 20 mai pot fi un moment de cotitură în istoria Chişinăului.

Pe parcursul întregii zile, informaţiile privind rata participării la urne vor fi transmise şi vor putea fi urmărite pe ecrane special instalate în sala de şedinţe a Primăriei municipiului Chişinău ş în sala de şedinţe a Primăriei municipiului Bălţi.

Totodată, Comisia Electorală Centrală a anunţat că, în ziua alegerilor, cetăţenii vor putea urmări live, atât pe pagina oficială a Comisiei - www.cec.md - cât şi pe pagina de Facebook a CEC, informaţii cu privire la rata de participare la vot a cetăţenilor şi rezultatele preliminare ale scrutinului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării