main logo
336

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Directorul de Țară al Băncii Mondiale

Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Banca Mondială și progresele înregistrate în implementarea Cadrului de Parteneriat cu Țara al Grupului Băncii Mondiale au fost discutate astăzi de prim-ministrul Pavel Filip și Satu Kahkonen, Director de țară pentru Belarus, Moldova și Ucraina.

Filip a avut o întrevedere cu Directorul de Țară al Băncii Mondiale

Premierul a exprimat recunoștință pentru sprijinul continuu acordat de Banca Mondială, inclusiv tranșa de 33,7 milioane de dolari pentru Politicile Operaționale de Dezvoltare(DPO), alocată în iulie curent. Pavel Filip s-a arătat încrezător în realizarea cu succes a Strategii de Parteneriat până în anul 2021, relatează Știri.md.

Prim-ministrul a menționat că Guvernul a întreprins mai multe acțiuni pentru asigurarea creșterii economice și sporirea veniturilor la buget. Astfel, în trimestrul doi al anului curent a fost înregistrată o creștere economică de 5,2%, iar pentru prima jumătate de an aceasta constituie 4,5%.  Totodată, salariul mediu pe economie a crescut în medie cu 33%, iar pensia medie pe țară pentru prima dată a depășit minimul de existență.

Sunt rezultate ale muncii Executivului, care au permis inițierea mai multor programe sociale, cum ar fi Prima Casă, Drumuri bune pentru Moldova sau Tichetele de masă. Premierul a exprimat determinarea de a duce la bun sfârșit implementarea reformelor începute, inclusiv în domeniul justiției.

Părțile au făcut, de asemenea, un schimb activ de opinii privind pachetul de legi care vizează amnistia capitalului, reforma fiscală și suportul pentru business.

În prezent, portofoliul Băncii Mondiale în Republica Moldova include 13 proiecte active cu o sumă a angajamentelor de 327  milioane de dolari. Din momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale în 1992, peste un miliard de dolari SUA a fost alocat pentru aproximativ 60 de proiecte din țară.

 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării