main logo
818

Premierul Ion Chicu a prezentat rezultatele vizitei în Rusia

Premierul Ion Chicu a prezentat în seara zilei de miercuri, 20 noiembrie, rezultatele vizitei întreprinse în Federația Rusă.

Premierul Ion Chicu a prezentat rezultatele vizitei în Rusia

Șeful Guvernului a precizat că a discutat cu oficiali de la Moscova despre reducerea prețului la gaze, creșterea numărului de autorizații pentru transportatorii  moldoveni și extinderea spectrului de mărfuri exportate în Rusia fără taxe, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

„Principalul rezultat este că am restabilit dialogul normal, pragmatic și reciproc avantajos cu unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova. 

Anume în baza acestui dialog vom putea explora în continuare oportunitățile care ni le oferă această colaborare”, a declarat Ion Chicu. 

Potrivit lui, partea rusă a dat asigurări că va sprijini eforturile noului guvern pentru promovarea reformelor, inclusiv a celor economice. 

„Federația Rusă este interesată și de progresul nostru pe reforma justiției, or în perioada următoare urmează a fi lansate proiecte investiționale private serioase în Republica Moldova și de funcționarea justiției depinde mult dorința companiilor rusești de a investi în țara noastră”, a spus șeful Guvernului.

Totodată, la Moscova a fost lansat procesul de liberalizare pe termen mediu a comerțului extern, astfel ca toate exporturile dintre cele două state să fie efectuate fără aplicarea taxelor vamale. 

„Până atunci însă am obținut acordul principial al autorităților ruse de a extinde lista categoriilor de mărfuri care sunt exportate pe piața rusească fără taxe vamale de la 5 la 10 categorii. 

Astfel va fi acoperit aproape 70 la sută din nomenclatorul produselor exportate pe piața rusească”, a punctat Chicu.

Premierul a mai adăugat că în cadrul discuțiilor a fost obținut acordul principial de a prelungi și după 1 ianuarie 2020 posibilitatea exporturilor produselor moldovenești pe piața rusească fără aplicarea taxelor vamale și extinderea numărului companiilor moldovenești autorizate să exporte pe piața rusească. 

În ceea ce privește problema transportatorilor internaționali care nu puteau activa pe piața rusă din cauza insuficienței autorizațiilor de transport, Ion Chicu a anunțat că partea rusă va oferi în zilele următoare o mie de autorizații pentru ca până la sfârșitul anului exporturile de produse din Republica Moldova pe piața rusească să fie deblocate.

Ca rezultat al discuțiilor, a fost obținut acordul principial al părții ruse de a deschide o linie de credit de circa 500 mln de dolari, bani care vor fi direcționați în exclusivitate pentru proiecte investiționale.

Părțile au mai convenit și asupra lansării acțiunilor preparatorii în privința implementării inițiativei de utilizare a munițiilor depozitate la Cobasna. 

„În acest sens, în perioada următoare urmează să primim mai multe detalii din partea părții ruse asupra mecanismului respectiv, care urmează a fi unul transparent, inclusiv pentru toți partenerii Republicii Moldova”, a conchis Chicu. 

O delegație din Republica Moldova, condusă de prim-ministrul Ion Chicu, a efectuat astăzi o vizită de lucru în Federația Rusă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării