main logo
3149

Premierul interimar a explicat de ce vrea stare de urgență în R. Moldova

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a venit astăzi, 31 martie, în plenul Parlamentului pentru a cere stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Premierul interimar a explicat de ce vrea stare de urgență în R. MoldovaFoto: știri.md

Potrivit oficialului, altă soluție la moment nu există, în contextul în care zilnic înregistrăm un număr mare de noi infectați, dar și de persoane decedate, transmite Știri.md.

”Nu am văzut altă soluție decât să vin cu propunerea ca Parlamentul să examineze posibilitatea introducerii stării de urgență în R. Moldova. CNESP nu are mandat să întreprindă acțiuni drastice. CNESP-ul nu poate bate cu pumnul în masă, dar deciziile CSE-ului sunt obligatorii la nivel național.

Pacienții au devenit mai gravi, cu forme fulminante și avem tulpina britanică. Sper să nu avem surpriza să importăm tulpina africană, mai contagioasă de 200 de ori decât cea britanică.

Crește numărul de decese și de noi infectați. Secțiile de terapie intensivă sunt supraaglomerate. Medicii spun că se eliberează un pat, iar alți doi candidați sunt deja. Nu există medici care să preia gestionarea eventualelor noi paturi.

Mulțumesc profund tuturor guvernelor perindate din 1991 încoace... Încercăm cu lut și apă să reparăm o clădire distrusă. Sistemul medical e la limită. Se confirmă necesitatea instituirii stării de urgență.

Decideți stare de urgență sau rămânem cu acest CNESP trunchiat și un Guvern în demisie nenorocit în care fiecare aruncă cartofii fierbinți. Suntem în demisie. Nu, fraților, așa nu mai merge. Sunteți aleșii poporului, axercitați-vă mandatul”, a declarat Ciocoi de la tribuna Parlamentului.

Premierul interimar susține că a făcut apeluri repetate către Parlament, de la 13 martie, atunci când Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a cerut stare de urgență, dar nu a fost auzit.

”Informația auzită ieri e ultima picătură din paharul răbdării și nu are legătură cu situația politică din țară”, a mai spus Ciocoi.

Premierul interimar a mai amintit că, în caz de lockdown, CSS-ul a recomandat ca fiecare salariat să aibă câte 1.000 de lei pe săptămână, iar timp de 2 săptămâni ar fi un cost total de 1 miliard de lei.

”Cine e gata să-mi arate unde este acest miliard disponibil în bugetul pentru anul 2021? Mă mir cum de disciplina fiscală e respectată și vin venituri la buget. Nu putem da gestionarea pandemiei oamenilor în epoleți pentru că nu polițiștii tratează și nu ei vor pune vaccinuri.

În weekend era plin în parcuri. Parcă în Moldova nici nu era COVID. Dacă am avea miliarde euro nefurate în conturi, cred că am avea bani de troleibuze sau autocare suplimentare”, a mai spus Ciocoi.

Știri.md reamintește că, astăzi, Parlamentul s-a întrunit în ședință plenară cu un singur subiect pe ordinea de zi – proiectul hotărârii privind declararea stării de urgență pentru perioada 1 aprilie - 30 mai 2021.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării