main logo
991

Precizările oficialului rus care i-a eliberat pe piloții moldoveni

Preşedintele organizaţiei „Delovaia Rossia", Igor Ceaika, afirmă că s-a ocupat personal de eliberarea piloţilor moldoveni din captivitatea afgană.

Precizările oficialului rus care i-a eliberat pe piloții moldoveni

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru ziarul "Kommersant", transmite Știri.md.

Potrivit lui, în noiembrie 2018, "Preşedintele Dodon s-a adresat cu rugămintea verbală de a contribui la eliberarea domnilor Buruiană şi Crihan, iar mai târziu el a trimis şi rugămintea în scris".

„După aceea, am început să lucrez. S-a constatat că unul dintre ei, Mihail, pe lângă cetăţenia moldovenească, are şi cetăţenia rusă. Iar ruşii nu îi lasă pe ai lor. De eliberarea celor doi piloţi s-au ocupat organizaţii umanitare şi neguvernamentale, cărora le-a reuşit acest lucru", a spus Ceaika.

Potrivit publicaţiei, el şi-a desemnat rolul în felul următor: "Eu m-am ocupat de toate şi eu am organizat toate procesele". Întrebat dacă la aceasta au participat structurile de stat şi serviciile speciale ruse, Ceaika a răspuns că nu ştie. El a refuzat să numească organizaţiile care s-au implicat în eliberarea piloţilor, menţionând că aceasta a fost "strict un ajutor umanitar civil".

Igor Ceaika a menţionat că piloţii au sosit la Moscova pe 8 februarie şi acum urmează un curs de reabilitare la o clinică, deoarece în Afganistan ei s-au aflat în condiţii foarte grele.

„Ei au fost ţinuţi într-o încăpere îngustă şi întunecoasă, hrană puţină. Noi deţineam informaţii că această iarnă ei nu ar putea supravieţui. Mihail are probleme cu circulaţia sângelui, el cu greu se mişcă. Ei urmează un curs de reabilitare psihologică şi fizică: masaj, analize. Acum medicii nu îi vor lăsa să plece (din spital - "Kommersant"). Toate procedurile pot fi finalizate nu mai devreme de două săptămâni. În curând, la piloţi ar trebui să sosească rudele din Moldova", a spus Ceaika.

El a confirmat informaţia că piloţii vor reveni acasă după alegerile parlamentare din Moldova, deoarece acum urmează un curs de reabilitare şi tratament la Moscova. Comentând declaraţia MAEIE al Moldovei precum că secretarul general de stat al ministerului, Mihai Căpăţînă, şi medicul-şef al spitalului Cancelariei de Stat a RM, Evghenii Vasiliev, sosiţi în regim de urgenţă la Moscova, nu au putut primi acces la piloţii, Ceaika a spus el era gata să organizeze o astfel de întâlnire şi a prezentat contactele piloţilor.

„Dar când ei (oficialii moldoveni - "Kommersant") au venit la băieţi, aceştia au rugat să nu fie deranjaţi, pentru că vor să-şi revină şi să-şi vadă mai întâi rudele", a spus el.

Ceaika susţine că interviul oferit de piloţi unei echipe de filmare a postului rus de televiziune NTV se explică prin faptul că piloţii înşişi au cerut acest lucru, "pentru a nivela zvonurile precum că la Moscova sunt ţinuţi aproape ca în detenţie".

El a comentat şi acuzaţiile mai multor politicieni moldoveni, inclusiv ale preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a numit eliberarea piloţilor drept "un PR electoral" al lui Igor Dodon şi chiar l-a ameninţat pe Preşedintele Republicii Moldova cu dosar penal.

„Această isterie este inacceptabilă şi nu o înţeleg. Acestea sunt nişte tentative de a denigra acţiunea umanitară şi de a transfera totul într-un plan politic oportunist", a concluzionat Ceaika.

Pe 24 noiembrie 2015, un elicopter al companiei moldoveneşti „Valan International Cargo Charter", care participa la o operaţiune umanitară în Afganistan, sub egida ONU, a fost doborât de către talibani. Acesta era condus de trei membri ai echipajului, cetăţeni ai Moldovei. 

Trei persoane au decedat în timpul atacului, iar 18 au fost luaţi prizonieri. Ulterior talibanii au dat foc elicopterului. Când avionul s-a prăbuşit, pilotul Oleg Groza a murit. 

Trupul său a fost adus la Chişinău, fiind înmormântat în decembrie 2015. Mihail Crihan şi Lionel Buruiană au fost ţinuţi în captivitatea talibanilor aproape trei ani şi jumătate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării