main logo
403

Pragul electoral de accedere în Parlament ar putea fi coborât

Un prag electoral de 4% pentru partidele politice, de 6% pentru blocurile electorale și de 1% pentru candidații independenți.

Pragul electoral de accedere în Parlament ar putea fi coborât

Este concluzia participanților la audierile publice asupra proiectului privind anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel pe liste de partid, organizate luni, 22 iulie, de către Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

Deputatul fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Lilian Carp, a spus că față de statele europene, Republica Moldova are unul dintre cele mai antidemocratice praguri electorale de accedere în Parlament. Pragul de 6%, spune deputatul, este menținut pentru partidele politice mari pentru a-și consolida rolul lor în legislativ. Lilian Carp optează pentru un prag electoral de accedere de 4% pentru partidele politice, iar pentru blocurile electorale propune ca acesta să fie de 6% sau 7%.

Expertul Promo-LEX, Igor Bucătaru, a spus că asociația pe care o reprezintă susține propunerea de 4% pentru partidele politice și de 6% pentru blocurile electorale. Totodată, a spus că Promo-LEX pledează pentru un prag electoral de 1% pentru candidații independenți.

În opinia lui Mihai Corj, liderul asociației Lex Scripta, a diminua pragul electoral de la 6% la 4% ar însemna un Parlament mai reprezentativ.

Reprezentantul Partidului Politic Partidul Nostru, Ilian Cașu, a declarat că Republica Moldova are o societate profund fragmentată, iar un prag mic de accedere în Parlament poartă riscul unei fragmentări excesive a legislativului și imposibilitatea formării unei majorități parlamentare.

Expertul comunității „WatchDog” Valeriu Pașa a propus stabilirea unui prag electoral de 4% pentru următoarele alegeri ordinare și de 3% peste opt ani, de 1% pentru candidați independenți și de 6% pentru blocurile electorale.

Liderul Partidului Politic Democrația Acasă , Vasile Costiuc, și-a exprimat speranța că propunerile de coborâre a pragului electoral se vor materializa printr-un vot în plenul Parlamentului. Acesta, în opinia sa, ar fi un stimulent pentru partidele extraparlamentare și candidații independenți, care doresc să se implice în viața politică a țării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării