main logo
974

PPPDA cere moratoriu cu privire la tranzacționarea aeroportului

Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPPDA) solicită instituțiilor de resort ale statului să instituie un moratoriu cu privire la tranzacționarea Aeroportului Internaţional Chişinău.

PPPDA cere moratoriu privind tranzacționarea aeroportului

Formaţiunea mai cere să nu fie recunoscută legalitatea tranzacției dintre Avia Invest și NR Investments Ltd până când nu va fi o decizie definitivă a instanțelor de judecată cu privire la legalitatea concesionării Aeroportului Chișinău în baza urmării penale inițiate de către Procuratura Generală și CNA. 

Reacţia PPPDA vine ca urmare a acordului încheiat acum două zile, prin care NR Investments Ltd urmează să achiziționeze 95% din compania Avia Invest, concesionara aeroportului, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Într-o declaraţie a Partidului Politic Platforma DA se menţionează că solicitările reies şi din concluziile Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului în care s-au efectuat privatizările în 2013-2019, inclusiv concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, condusă de Igor Munteanu, care au fost transmise Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Generale pentru începerea urmăririi penale. 

PPPDA face referire la faptul că în cadrul lucrărilor Comisiei au fost identificate probe care demonstrează multiple încălcări flagrante în procesul de concesionare a Aeroportului, care au prejudiciat bugetul de stat cu milioane de euro.

PPPDA face trimitere şi la Nota Informativă a CNA din 24 august 2015, semnată de Viorel Chetraru, ex-directorul CNA, prin care se recomandă inițierea procedurii de anulare a contractului de concesiune de către Ministerul Justiției, încheiat între Agenția Proprietății Publice și SRL „Avia Invest”. 

Şi anume din motivul că contractul de concesiune nu a fost încheiat cu Asociația persoanelor juridice SA „Aeroportul Habarovsk” și SA „Kolomensky zavod”, desemnată în calitate de câștigător al concursului.

„Ținând cont de concluziile CNA reflectate în documentul citat mai sus, care au constatat faptul că contrar informațiilor oferite de ex-ministrul al economiei, Valeriu Lazăr, revizorii CNA au stabilit că Aeroportul se dezvolta dinamic și datorită unui management eficient dispunea de resurse financiare proprii sau atrase de la partenerii de dezvoltare externi, pentru a extinde serviciile prestate și modernizarea Aeroportului. În acest sens, s-a constatat că AIC era o întreprindere de stat profitabilă, înregistrând în anii 2009-2013 circa 120 de milioane de lei”, se menţionează în declaraţia PPPDA.

Formațiunea solicită instituțiilor de resort ale statului să informeze operatorii economici naționali și internaționali cu privire la faptul că orice tranzacție încheiată cu Avia Invest până la deciziile definitive ale instanțelor de judecată din Republica Moldova nu va fi recunoscută de către autoritățile Republicii Moldova. 

De asemenea, cere identificarea mecanismelor cu privire la întoarcerea aeroportului în gestiunea statului prin anularea tranzacției de concesionare.

O altă solicitare este tragerea la răspundere a persoanelor care au participat și au contribuit la concesionarea ilegală a Aeroportului Internațional Chișinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării