main logo
502

Posturile de grăniceri ilegale ale Tiraspolului continuă să blocheze libera circulație

În cadrul ședinței din 18 iulie a Comisiei Unificate de Control demersul de a examina în ansamblu situația tensionată, creată în urma instalării unor posturi suplimentare „grănicerești” în Zona de Securitate, au fost blocate de către delegația transnistreană.

Posturile de grăniceri ilegale continuă să blocheze libera circulație

Este relevant că propunerea constructivă repetată a delegației Federației Ruse de a iniția o analiză la subiect, de altfel susținută de către delegațiile Republicii Moldova, Misiunii OSCE și a Ucrainei, a fost respinsă neîntemeiat de către reprezentanții regiunii transnistrene, transmite Știri.md

Delegația noastră a atenționat că persistă riscul de escaladare a situației din motivul refuzului deja pe parcursul a circa trei luni de a examina problema, prin prisma deciziilor existente.

De asemenea, pe durata ședinței a fost abordat subiectul legat de structurile grănicerești transnistrene, prezența cărora în Zona de Securitate este contrară prevederilor actelor de bază, acest aspect fiind exprimat și de către delegația Federației Ruse.

Dublele standarde utilizate de către delegația transnistreană la aplicarea protocoalelor au devenit evidente la audierea raportului Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 10 – 16 iulie curent cu privire la situația în Zona de Securitate, în care a fost reflectat faptul amplasării abuzive a unei patrule mobile de „grăniceri” transnistreni în or. Bender. Astfel, în anumite cazuri șeful militar superior din partea acesteia acceptă derularea activității observatorilor militari prin prisma protocolului nr.828, iar în cazul în care recurgerea la acesta ar conduce la afișarea încălcărilor comise conștient de către partea transnistreană, delegația respectivă refuză categoric aplicarea actului. Din cauza opunerii reprezentanților Tiraspolului, aprobarea raportului a fost amânată.

În contextul abuzurilor sistematice comise de către trupele de grăniceri transnistreni în raport cu cetățenii Republicii Moldova, delegația noastră a făcut un apel către componentele Comisiei de a amplifica eforturile în vederea eliminării oricăror restrângeri ale dreptului la circulație.

La capitolul organizatoric menționăm că a fost confirmat Antti Karttunen în calitate de membru al reprezentanței Misiunii OSCE în cadrul Comisiei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării