main logo
8993

Popșoi: Plahotniuc a plecat din țară cu mașina lui Andronachi

Parlamentarul Mihai Popșoi a acordat un interviu despre activitatea Comisiei de anchetă în care susține că Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au părăsit Republica Moldova prin segmentul transnistrean al frontierei de stat.

Popșoi: Plahotniuc a plecat din țară cu mașina lui AndronachiColaj: știri.md

Potrivit președintelui Comisiei de anchetă, Vladimir Plahotniuc ar fi folosit mașina „colegului și complicelui său”, Vladimir Andronachi, transmite Știri.md cu referire la jc.md

Comisia de anchetă, constituită pe 18 iunie, urma să prezinte un raport în Parlament în cel mult 120 de zile, după care deputații au prelungit termenul cu 60 de zile. Prin urmare, raportul urmează să fie prezentat până pe 18 noiembrie.

– Stimate Domnule Popșoi, ce s-a întâmplat, de fapt, în perioada 8–14 iunie curent? Ce nu știu cetățenii, în opinia dvs., despre evenimentele acestei perioade?

Perioada de 7–14 iunie va rămâne cu siguranță o filă neagră în istoria Republicii Moldova. Evenimentele din „săptămâna de foc” ne-au obligat să conștientizăm că lucrurile nu mai puteau să continue în halul în care evoluau.

De fapt, trebuie să înțelegem că atunci când puterea decizională a statului se concentrase într-un birou, iar justiția și instituțiile de forță ale statului erau transformate în secretariate la cheremul unui grup organizat, acestor actori ai teatrului absurdului nu le rămânea nimic altceva decât să acționeze așa cum au acționat.

Noaptea scriau sesizări la Curtea Constituțională, ziua redactau hotărâri ale Curții Constituționale, iar seara se grăbeau să le execute.

 – Câți demnitari, funcționari de stat și angajați ai structurilor de forță a reușit să audieze Comisia de anchetă de la constituirea sa?

În temeiul articolului 36 al (1) din Legea pentru adoptarea Regulamentului Parlamentului, Comisia de anchetă, în activitatea sa, citează ca martor orice persoană care dispune de informații despre vreo faptă sau împrejurare de natură să servească la cercetarea cauzei.

Pentru stabilirea unei liste nominale cu persoane concrete care urmează să fie audiate, membrii Comisiei s-au întrunit în multiple ședințe preparatorii pentru a discuta și stabili cine sunt persoanele care urmează să fie invitate.

Până în prezent, Comisia de anchetă a expediat invitații la aproximativ 30 de actuali și foști demnitari, funcționari de stat, foști angajați ai structurilor de forță, persoane care au avut un rol direct și/sau tangențial în tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat.

– Ce intenționează să facă membrii comisiei în cazul persoanelor care refuză să fie audiate?

Unii dintre cei invitați nu s-au prezentat la audieri din motive subiective. Probabil că au ce ascunde. Nu este de mirare că cei din Partidul Democrat au refuzat să se prezinte la audieri. Este în stilul lor să sfideze voința poporului și dreptul fiecărui cetățean de a afla cine au fost cu adevărat cei care, prin acțiunile lor, au încercat să se mențină la putere cu orice preț.

Bineînțeles că, într-un final, Comisia de anchetă va veni cu un raport pe care îl va prezenta în plen. Acest raport va fi remis organelor de drept, iar instituțiile respective vor decide ce statut să ofere persoanelor care au refuzat să se prezinte pentru a fi audiate. Ulterior, vor putea să fie aplicate pârghiile legale ca acestea să depună mărturii în cadrul dosarului penal.

– A reușit Comisia de anchetă să colecteze probe suficiente în baza cărora ar putea fi trase la răspundere persoanele responsabile de provocarea crizei politice din 8–14 iunie?

Menirea Comisiei de anchetă nu este să colecteze probe, ci să elucideze circumstanțele de fapt și de drept ale evenimentelor care au avut loc. Astfel, în primul rând, trebuie să aducem în vizorul opiniei publice și al fiecărui cetățean argumente pertinente și dovezi cât mai clare că unii reprezentanți ai Partidului Democrat au fost cei care au încercat să se mențină la putere cu prețul celei mai grave crize politice din istoria țării noastre.

– Ce a reușit să afle Comisia de anchetă despre ieșirea lui Vladimir Plahotniuc și a lui Ilan Șor din Republica Moldova? Cine sunt persoanele care au favorizat plecarea lor?

Din informația preliminară de care dispunem, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au părăsit Republica Moldova prin segmentul transnistrean al frontierei de stat. Conform unor informații, Plahotniuc ar fi utilizat mașina colegului și complicelui său Vladimir Andronachi.

E regretabil ca aceștia din urmă au hotărât să fugă, să își abandoneze colegii de luptă ca niște fricoși ordinari. Mai multe detalii despre modalitatea prin care Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au părăsit hotarele Republicii Moldova, dar și despre cei care au favorizat plecarea lor vor fi neapărat incluse în raportul Comisiei de anchetă.

Amintim că Procuratura Anticorupție a cerut mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc.

Menționăm că avocatul lui Vlad Plahotniuc, Vlad Roşca, anunță când va veni Plahotniuc la Procuratura Anticorupție.

Știri.md menționează că președintele Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, ar fi plecat pe data de 14 iunie din Republica Moldova imediat după discuțiile de la ședința Consiliului Național Politic al PDM.

Menționăm că Alexandru Slusari a intrat în posesia unui document din partea companiei Kroll, iar principalul beneficiar al furtului miliardului ar fi Vlad Plahotniuc și companiile afiliate acestuia.

Totodată o instanță de judecată din Rusia a decis arestarea fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, pentru organizarea mai multe activități criminale pe teritoriul Federației Ruse.

Iar Interpol a refuzat să-l introducă pe fostul deputat democrat Vladimir Plahotniuc în lista persoanelor anunțate în căutare internațională.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării