main logo
417

Popescu: Relația cu Moscova e complicată, dar oferă multe oportunități

Relaţia bilaterală dintre Chişinău şi Moscova rămâne un subiect complicat, însă cu mai multe oportunităţi de cooperare, susţine ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu.

Popescu: Relația cu Moscova e complicată, dar oferă multe oportunitățiFoto: Știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, într-un interviu pentru portalul digi24.ro, el a spus că, "la suprafaţă, societatea din Republica Moldova pare divizată în materie de politică externă", transmite Știri.md

"Într-adevăr, există o mare parte a concetăţenilor noştri care ar prefera o apropiere de Federaţia Rusă, o altă parte a concetăţenilor îşi doresc integrarea europeană, însă un lucru care-i uneşte pe toţi aceşti cetăţeni este dorinţa de a avea relaţii bune, stabile, în beneficiul Republicii Moldova, cu toţi partenerii noştri externi. Iar rolul guvernării este să calculeze, să anticipeze, să se poziţioneze în relaţiile cu toţi partenerii noştri externi pentru a atinge obiectivele de politică externă şi internă a Republicii Moldova", a spus ministrul.

Potrivit lui, astăzi, interesul Moldovei este "să îşi continue drumul de integrare europeană, să implementeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană". 

"Şi aici există un angajament ferm din partea părţilor constituente ale coaliţiei de guvernare de la Chişinău precum că RM continuă să implementeze Acordul de Asociere şi continuă să beneficieze de zona de liber-schimb cu UE, fără de care economia republicii nu poate exista", a spus diplomatul.

El a subliniat că, "în acelaşi timp, este nevoie de o deblocare a relaţiilor politice cu Federaţia Rusă şi cu Ucraina".

"Pentru noi este foarte important accesul pe pieţele Federaţiei Ruse, în special pentru producătorii agricoli, pentru care posibilitatea de a exporta, nu doar spre UE, dar şi în Rusia, şi în Belarus, şi în Ucraina, ţine de prosperitatea lor, de capacitatea noastră de a crea locuri de muncă, de a atrage investiţii. Ş în sensul ăsta, orice normalizare a relaţiilor noastre externe consolidează acest edificiu numit Republica Moldova, consolidează sprijinul pentru alte proiecte politice de la Chişinău şi consolidează capacitatea Moldovei de a se moderniza, de a lupta cu corupţia şi de a deveni un stat mai prosper şi, prin urmare, mai consolidat", a spus Popescu.

Ministrul a spus că România este "principalul partener comercial al republicii Moldova", stat care asigură "calea de acces spre UE", iar proiectul de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău "este cel mai important proiect la etapa actuală, care poate asigura o securitate energetică mai mare a RM".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării