main logo
413

Popescu: Lucrăm la un nou plan de accelerare a procesului de integrare

Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a participat la audierile publice ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și ale Cancelariei de Stat în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, organizate de Comisia politică externă și integrare europeană.

Popescu: Lucrăm la un nou plan de accelerare a procesului de integrare

În cadrul audierilor, Popescu a anunțat că autoritățile lucrează la elaborarea unui nou plan de accelerare a procesului de integrare europeană pe toate domeniile, transmite Știri.md

„Lucrăm asupra unui nou plan de „accelerare a procesului de integrarea europeană” pe toate domeniile conexe celor 33 de capitole de aderare la Uniunea Europeană. Planul precedent cu nouă recomandări ale Comisiei Europene este foarte focusat pe sectorul justiției. În același timp, procesul de aderare la Uniunea Europeană nu presupune doar reforme în sectorul justiției, care sunt absolut indispensabile, dar presupune și o avansare mai rapidă în direcția aderării la Uniunea Europeană în absolut orice domeniu ce ține de guvernarea țării noastre și iată reieșind din acest lucru, în aceste zile, efectiv suntem pe ultima sută de metri în finalizarea acestui al doilea plan de accelerare, pe care noi îl numim tentativa Planul 33 pentru aceste 33 de capitole prin care vom negocia aderarea la Uniunea Europeană, care prevede măsuri concrete de accelerare, atât a implementării Acquis-ului comunitar, a legislației europene în Republica Moldova, cât și a acțiunilor care reies din această legislație în absolut fiecare domeniu de reformare.

În viitorul apropiat vom face public și acest plan prin care absolut fiecare instituție, absolut fiecare domeniu de aderare la Uniunea Europeană va obține noi obiective ambițioase și prin acest plan de accelerare avem obiectivul de a implementa o serie de măsuri către sfârșitul primăverii acestui an, astfel încât în perioada de primăvară, țara noastră să fie evaluată în gradul nostru de progres în implementarea Acquis-ului comunitar, iar în octombrie 2023, Comisia Europeană va publica un raport dedicat tuturor statelor candidate, inclusiv Republicii Moldova, prin care vor fi identificate măsurile prioritare sau eventualele lacune pe care urmează să le implementăm în continuare”, a spus Popescu.

Menționăm că, Comisia politică externă și integrare europeană a organizat audierea rapoartelor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și ale Cancelariei de Stat cu privire la evoluțiile implementării de către autoritățile naționale a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. La ședință au mai participat deputați din Parlamentul Republicii Moldova și membri ai societății civile.

De menționat că, la 4 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

În acest context, Comisia Europeană a fost invitată să transmită Consiliului European un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul său din 17 iunie 2022, ca parte a pachetului său periodic de extindere. Consiliul European va decide asupra etapelor următoare odată ce vor fi îndeplinite pe deplin toate condițiile.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării