main logo
863

Popescu: E important ca dialogul între Dodon și Zelenski să aibă loc

Pentru noi este important ca dialogul între Preşedintele Moldovei şi cel al Ucrainei să aibă loc, consideră ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Nicu Popescu.

Popescu a comentat în Ucraina declarația lui Dodon despre CrimeeaFoto: Știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat într-un interviu pentru portalul ucrainean "Malul stâng" că înainte de venirea noii guvernări în Moldova exista "o anumită ruptură în relaţiile dintre Preşedinte şi Ministerul Afacerilor Externe - aceste două instituţii ale puterii lucrau în regim paralel", transmite Știri.md.

"Acum restabilim o politică externă mai integrată, dar deocamdată este dificil să spunem când şi cum va avea loc dialogul între Preşedintele Republicii Moldova şi Preşedintele Ucrainei. Bineînţeles, pentru noi este important ca acest dialog să aibă loc, dar deocamdată nu au fost discuţii despre date concrete. Mai ales că Ucraina este acum în alegeri (pe 21 iulie au loc alegeri în Rada Supremă - "I."). După alegeri urmează să creaţi propriile organe legislative", a spus Popescu.

Potrivit lui, "atât pentru coaliţie, cât şi pentru Preşedintele Igor Dodon, este important ca astfel de contacte să aibă loc, pentru că avem probleme comune şi nu avem cum să le evităm". 

"În toate ţările, partidele politice merg în alegeri cu un program electoral, iar când intră într-o coaliţie, revizuiesc o parte din ceea ce au declarat. Acum, în Moldova există o coaliţie între forţele proeuropene şi Partidul Socialiştilor. Acordul de coaliţie nu prevede o revizuire a înţelegerilor sau poziţiilor existente pe care Moldova şi le-a asumat în relaţiile cu Europa şi în relaţiile cu Ucraina. Prin urmare, aceasta nu este o chestiune de recunoaştere reciprocă a integrităţii teritoriale, ci de cooperare, astfel încât aceasta să fie o realitate", a spus Popescu.

Comentând afirmaţiile lui Igor Dodon referitor la Crimeea, Popescu a subliniat că "discursul direct al Preşedintelui este că Ucraina este integră teritorial" şi este convins că "Preşedintele Moldovei va confirma aceste poziţii".

Întrebat dacă va insista pe îndeplinirea rezoluţiei ONU privind necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria, Popescu a spus: "Cu siguranţă".

"Toate guvernele Moldovei au cerut mereu ca Rusia să-şi retragă trupele din Transnistria, care se află acolo ilegal. Din 1991, când Moldova a devenit independentă, nimeni nu i-a dat Rusiei permisiunea de a crea o bază militară pe teritoriul Transnistriei. Prin acordul de încetare a focului după conflictul transnistrean, noi am permis Rusiei să antreneze forţele de menţinere a păcii, dar nu am semnat niciun document care să permită prezenţa militară a altui stat. De aceea, desigur, retragerea trupelor din Transnistria este prioritatea noastră. Şi vom vorbi despre aceasta. Mereu am vorbit despre aceasta", a spus diplomatul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării