main logo
889

Politologi: Moldova poate deveni un poligon pentru Ucraina

Politicienii şi analiştii politici ucraineni consideră că Moldova ar putea deveni un poligon pentru realizarea a diferite scenarii în Ucraina.

Politologi: Moldova poate deveni un poligon pentru UcrainaFoto: google.com

Potrivit Infotag, analistul politic Alexei Iakubin a menţionat că "evenimentele din Moldova arată posibile scenarii de evoluţie a sistemului oligarhic, inclusiv pentru Ucraina", transmite Știri.md.

"Ambele ţări se află în regimul de "stat capturat". Acest termen al FMI înseamnă că oligarhii au o influenţă enormă asupra mecanismelor de stat, asupra deciziilor-cheie, în special asupra bugetării", a spus expertul.

El a subliniat că "Moldova a mers şi mai departe, până la monooligarhism".

"La noi este o structură polioligarhică. A doua nuanţă a similitudinii reprezintă aspiraţiile de integrare europeană, iar unul dintre efectele negative ale acestui proces este exodul populaţiei. 

Observăm în Moldova influenţa înaltă a structurilor oligarhice, slăbiciunea instituţiilor politice. Acum oponenţii politici s-au unit împotriva guvernării monooligarhului. 

Acum, la nivel politic, se discută problema dacă sistemul va exista în forma sa actuală sau se va schimba", a spus Iakubin.

În opinia sa, se poate vorbi despre diferite scenarii: ceva asemănător Maidanului ucrainean sau o situaţie ca în Rusia în 1993, cu împuşcarea Casei albe.

"Moldova a devenit un fel de poligon în care putem vedea cum poate evolua sistemul oligarhic şi care dintre scenarii este posibil în Ucraina", spune Alexei Iakubin.

Fostul deputat al Radei Supreme, politicianul ucrainean Kirill Kulikov, l-a îndemnat pe preşedintele Vladimir Zelenski "să urmărească cu atenţie evenimentele din Moldova şi să prevină o astfel de lovitură oligarhică în Ucraina".

"În Moldova are loc o lovitură constituţională, realizată de oligarhul 'Vlad Plahotniuc, stăpânul de facto al Moldovei. Domnul Plahotniuc este un vechi partener de afaceri al lui Petro Poroşenko, în special în domeniul energeticii. 

Prin eforturile lui Poroşenko, Ucraina furnizează Republicii Moldova energie electrică de 1,5 ori mai ieftină decât costul acesteia pe piaţa internă (la preţul energiei electrice produse de centralele nucleare), iar restul se pare că i se plăteşte personal lui Poroşenko, în numerar sau în conturile din Panama (FBI ştie mai bine unde). 

Deşi, în afară de afaceri, împreună au făcut şi alte lucruri, cum ar fi răpirea cetăţenilor (Veaceslav Platon)", a spus Kulikov.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării