main logo
1858

Politolog: Maia Sandu nu acceptă să-și recunoască greșelile

După decizia luată ieri de Curtea Constituțională, președintele Maia Sandu a fost dur criticată de politicienii din țară.

Politolog: Maia Sandu nu acceptă să-și recunoască greșelile

Politologul Dionis Cenușa nu a fost o excepție. Acesta a declarat într-o postare pe o rețea de socializare că Sandu ”nu acceptă să-și recunoască greșelile”, dar a mai adăugat că aceasta are toate șansele să devină un lider bun, doar că ar trebui să-și schimbe comportamentul, transmite Știri.md.

”Curtea Constituțională i-a sugerat răspicat Maiei Sandu că ea în calitate de președinte este obligată să se conducă de Constituție. Cu toate acestea, Președintele se pare că nu înțelege că nu poți construi stat de drept mâine prin abuzuri contra statului de drept astăzi.

1) Se subînțelege faptul că Maia Sandu nu acceptă să-și recunoască greșelile. După sondajul IPP publicat ieri, care prognozează rezultate bune pentru PAS la anticipate, Președintele este determinat să pășească peste orice obstacol, inclusiv interpretările Curții Constituționale.

2) Președintele omite faptul că Curtea este autoritatea supremă în protejarea legii supreme. Aceasta setează sau clarifică regulile de joc, reieșind din nevoia de a stabiliza situația din țară, nu invers. Dacă era altă componență a judecătorilor, Sandu ar fi acuzat instituția că deservește interese înguste. Dar cum Curtea este independentă, Președintele folosește ca scuză situația politică anormală.

3) Justificarea deciziilor politice prin expresia că “așa vrea poporul” nu este nimic altceva decât populism. Mereu există majorități de opinie pentru pedeapsa capitală, împotriva drepturilor anumitor categorii sociale etc. De aceea, un lider politic adopta decizii care sunt cântărite în funcție de criteriul legalității/constituționalității, nu a numărului de like-uri pe Facebook.

4) Este îngrijorător faptul că Președintele nu realizează că prin ignorarea Curții Constituționale ea transmite un mesaj greșit populației, cel al nihilismului normativ. Preluând argumentul Președintelui, orice cetățean poate spune că “nu mă interesează ce spune legea, toți în țară sunt hoți și de aceea voi face ce vreau”. Președintele este obligat să fie un model de comportament și este cert că Maia Sandu are toate ingredientele necesare pentru a deveni un astfel de model.

Ca Președintele să-și schimbe comportamentul este nevoie de o presiune pozitivă din partea societății civile, mass-media și cea a partenerilor externi, în special UE. Stoparea creării precedentelor negative este imperativă, iar energia trebuie canalizată pe soluții constituționale pentru bine public”, a declarat Cenușa.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării