main logo
1872

Politolog: Guvernul nu e echipă eficientă. Primul ministru care va pleca

În primele 100 de zile de guvernare, noile autorităţi nu au reuşit să formeze o echipă profesionistă şi eficientă, capabilă să înceapă modernizarea reală a Moldovei, iar politicienii din blocul ACUM şi PSRM se ocupă mai mult de PR, manifestându-se mai mult ca opoziţie decât ca guvernare.

Politolog: Primul ministru care va pleca din Guvernul SanduFoto: Știri.md

De această opinie este directorul Institutului de Politică Eficientă, Vitalii Andrievschi, transmite Știri.md. 

Solicitat de agenţia Infotag, el consideră că "negativitatea din jurul noii guvernări, care, în primele zile ale coaliţiei, era îndreptată în principal împotriva lui Igor Dodon şi PSRM, trece treptat la Maia Sandu şi Andrei Năstase".

Andrievschi este convins că motivul nu constă atât în jocul iscusit al lui Dodon şi al socialiştilor, "pe cât în lipsa de profesionalism şi ambiţiile stupide ale liderilor partidelor blocului ACUM".

"Se vede că lipseşte o politică economică şi socială clară şi bine gândită, pe care premierul încearcă să o înlocuiască cu activitatea politică externă. Dar aceasta deocamdată aduce puţine rezultate. Aceasta dacă nu luăm în considerare creditele pentru care va trebui să plătim mulţi ani, precum şi discuţiile din partea oficialilor UE despre "povestea de succes din Moldova", a spus expertul.

În opinia sa, aşteptările societăţii cu privire la transparenţa acţiunilor autorităţilor privind integritatea noilor funcţionari nu s-au adeverit.

El nu a exclus că, în viitorul apropiat, guvernarea va începe să scape de cei care îi scad ratingul.

"În primul rând, e vorba de ministrul Economiei, Vadim Brînzan. Dar după plecarea sa, Maia Sandu cu greu va găsi specialişti. Ei nu îi convine aceasta şi îl va apăra pe ministru până la ultimul glonţ. Mai ales că aceasta este candidatura personală, protejatul ei. Dar astăzi, ei împreună trag în jos nu numai Guvernul, nu numai ACUM, ci întreaga coaliţie de guvernare", a explicat expertul.

El a constatat lipsa de presiune din partea opoziţiei.

"Opoziţia în persoana PDM nu s-a consolidat încă, nu are chef de luptă serioasă", consideră directorul institutului.

Dintre momentele pozitive el a evidenţiat: deblocarea cooperării cu UE; relaţiile normale cu Rusia; dezvoltarea comerţului; şansa de a rezolva problemele de lichidare (evacuare) a muniţiilor din Transnistria; lovitura în sistemul politic şi criminal al lui Şor; interacţiunea cu NATO (Preşedintele şi PSRM nu mai protestează).

"Concluzia generală este că deocamdată nu sunt rezultate. Guvernarea se menţine, nimic nu o ameninţă, dar în interiorul au loc procese complexe", a concluzionat Andrievschi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării