main logo
1634

Politolog: Ceea ce face Putin în R. Moldova e terorism economic

"Ceea ce face Vladimir Putin în Ucraina e terorism militar, ceea ce face în R. Moldova e terorism economic, dar România și Uniunea Europeană nu vor abandona Republica Moldova", susține politologul de la București, Cristian Pârvulescu, care e de părere că vizita de astăzi a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este un semnal puternic de susținere pentru Republica Moldova.

Politolog: Ceea ce face Putin în R. Moldova e terorism economicFoto: ziarulnational.md

"Republica Moldova este în momentul de față laminată între Ucraina și Uniunea Europeană. Are nevoie de sprijin efectiv. Republica Moldova nu dispune de resurse energetice. Vladimir Putin e interesat să folosească această verigă slabă pentru a face demonstrație de forță. iar Uniunea Europeană nu este formată din naivi. 

Sprijinul de astăzi, așa cum a spus doamna von der Leyen putea să-l anunțe de la Bruxelles, dar a făcut această vizită aici pentru a dovedi că este vorba despre o relație de încredere între Comisia Europeană, instituțiile europene și guvernarea de la Bruxelles, pentru a transmite moldovenilor, celor care au urechi să audă, au ochi să vadă, că nu va fi în niciun fel uitată Moldova și acestor 250 de milioane de euro li se va adăuga la Paris încă cel puțin atât, dacă nu mai mult, astfel încât să ne apropiem de necesarul pe care R. Moldova îl are pentru a reuși să facă față acestei ierni dificile, pe care Vladimir Putin o folosește pentru a teroriza populațiile care nu i se supun. Ceea ce face în Ucraina e terorism militar, ceea ce face în R. Moldova e terorism economic și cred că semnalele transmise în felul acesta și vizita Președintei Parlamentului European va conta, e foarte important", a spus Cristian Pârvulescu, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, transmite Știri.md.

Totodată, politologul român este de părere că fața feminină a politicii este "inversul" cruzimii masculine pe care Federația Rusă o reprezintă prin politica sa.

"E vorba și de fața aceasta feminină a politicii. O președintă, o prim-ministră la Chișinău, o președintă a Comisiei Europene la Bruxelles și o președintă a Parlamentului European este exact inversul ferocității masculine sălbatice pe care Rusia o reprezintă, e important. Poate că mulți moldoveni vor rămâne în continuare sceptici, dar 250 de milioane de euro sunt un început extraordinar de bun în condițiile în care bugetul Moldovei n-ar fi putut în niciun fel să facă față. Acesta e motivul pentru care trebuie să ajutăm Republica Moldova cu toată energia noastră și mă refer și la Uniunea Europeană, dar mă refer și la România", conchide Cristian Pârvulescu.

Amintim că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află astăzi la Chișinău, a anunțat că Republica Moldova va primi 200 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru a depăşi criza energetică.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării