main logo
1238

Plîngău: Dacă gazul ar ajunge la 50 lei, unii tot vor striga Bravo PAS

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău susține că este „profund dezamăgit de prestația și răspunsurile oferite” de către ministrul Infrastructurii Andrei Spînu la situația din domeniul energetic.

Plîngău: Dacă gazul ar ajunge la 50 lei, unii tot vor striga Bravo PASFoto: Colaj Știri.md

„În plină criză, cheltuim gaz la preț de 1500 $, când pe piață e de două ori mai ieftin”, a declarat Plîngău, transmite Știri.md, cu referire la Unimedia.

„Republica Moldova a cheltuit peste 11.000.000.000 lei, în mare parte credit, fără gram de transparență sau justificare adecvată. Asta fără a ține cont de miliardele oferite de stat pentru compenasații. În plină criză, în sezonul rece, noi cheltuim gaz cu preț final de 1500 USD. Prețul pe piață e de 700 USD, iar Moldova ar putea, având lichidități la Energocom, să procure gaz ieftin. Cel scump să-l păstrăm ca rezervă pentru vremuri mai bune de plătit. Acești bani, nu i-a cheltuit Andrei Spînu din buzunarul lui, ci sunt banii fiecărui cetățean al Republicii Moldova, care achită facturi mari, plătesc impozite și vor întoarce creditele statului. Secretizarea informațiilor despre achizițiile de gaze naturale care trec prin intermedierea MoldovaGaz se face doar în raport cu cetățenii noștri, or să invoci ideea de securitate în condițiile când totul se distribuie prin filiala Gazprom, trebuie să ai mare talent la minciuni.

Chiar dacă mâine, în plină criză și absolut nejustificat, prețul gazului pentru consumatori ar ajunge la 50 lei, cu siguranță s-ar găsi unii care vor striga: „bravo Spînu, bravo PAS”. Așa e în democrație, fiecare cu capacitatea lui de a analiza sau a aprecia niște lucruri, doar că în democrație există transparență. Fiecare bănuț plătit de contribuabili în factură trebuie justificat. Din momentul plecării capului în favoarea regimului separatist de la Tiraspol, împreună cu colegii am cerut transparență și dovada că banul public este cheltuit rațional, am expediat zeci de scrisori și solicitări în adresa Guvernului, ministerului de resort, cancelariei de stat și Energocom, ca să primim răspunsuri contradictorii. Acest fapt denotă nesiguranță, haos și trezește multe dubii față de corectitudinea deciziilor luate de principalii responsabili.

A venit timpul ca întreaga societate, presa liberă de influența PAS, deputații care mai au demnitate și responsabilitate față de votul acordat de cetățeni să ceară transparență pe achizițiile din domeniul energetic. Ca prim pas, toată lumea este în drept să vadă contractul cu cei de la Cuciurgan, ca să nu mai fie situații jenante sau expuneri contradictorii, iar noi să primim mai multă informație de la presa din regiunea transnistreană decât de la autoritățile noastre”, a menționat Dinu Plîngău.

Nu este pentru prima dată când Dinu Plîngău cere explicații de la Andrei Spînu privind criza gazelor naturale. 

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, consideră că începând cu luna februarie consumatorii ar putea plăti cu 10% mai puțin pentru un metru cub de gaze naturale.

Prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de Gazprom în luna ianuarie va fi 1.230 de dolari pentru o mie metri cubi.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării