3 dec, 2019 11:00
596
1
Platforma DA propune instituirea unui moratoriu asupra Legii Miliardului
3 dec, 2019 11:00
596
1

Fracțiunea Platforma DA a venit cu un proiect de lege care propune instituirea unui moratoriu asupra implementării Legii Miliardului (Legea 235 din 3 octombrie 2016), „până la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare și recuperare a mijloacelor fraudate”.

Foto: unimedia.md

„Proiectul bugetului pentru 2020, propus de Guvernul Dodon, prevede ca cetățenii noștri să continuie achitarea banilor furați tot de la ei. În acest context, se impune intervenția Parlamentului în vederea stopării emisiunii obligațiunilor de stat destinate garanțiilor, pentru creditele de urgență și achitării acestora din bugetul de stat”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

„În 2016, Guvernul Filip a transformat garanțiile de stat, emise de Guvernele Leancă și Gaburici, în datorie de stat cu dobânzi exorbitante. Această decizie pripită a creat inechitate socială, căci povara este transpusă pe umerii plătitorilor de impozite, fără ca aceștia să poarte vreo vină pentru frauda miliardelor”, a spus Slusari.

„Sperăm că acest moratoriu se va transforma în anularea legii”, a mai menționat Slusari.

În 2014-2015, rezervele Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au fost secate de 1,024 miliarde Dolari SUA. Acești bani au fost direcționați pentru acoperirea pierderilor rezultate din falimentarea a trei bănci comerciale – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Băncile au falimentat din cauza unor fraude masive. Banca Națională a Moldovei a oferit împrumuturi de urgență, în sumă de peste 13 miliarde lei, pentru salvarea acestor trei bănci, sub garanția guvernului. Băncile au falimentat oricum, iar statul a rămas dator către BNM, scria watch.cpr.md.

Pentru a întoarce datoria către BNM, guvernul a decis să transforme suma împrumutului în datorie publică. Parlamentul a adoptat Legea nr 235 din 3 octombrie 2016. Au fost emise obligațiuni de stat, iar guvernul va plăti din buget, până în anul 2041 împrumutul, plus dobânda. Acești bani vin din impozitele cetățenilor.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter