25 aug, 2019 15:47
668
0
Platforma DA: PG să investigheze penal deciziile de majorare a tarifelor
25 aug, 2019 15:47
668
0

Platforma Demnitate și Adevăr solicită Procuraturii Generale investigarea penală a circumstanțelor în care au fost adoptate deciziile contestate de majorare a tarifelor.

Foto: Știri.md

Astfel, potrivit conținutului actelor administrative consumatorii finali din centrul și sudul țării vor achita tarife mărite de 189 bani/kWh, iar consumatorii finali din nordul țării vor achita 223 bani/kWh, transmite Știri.md

"Apreciem aceste hotărâri ca fiind vădit ilegale, neîntemeiate și adoptate cu încălcarea procedurii stabilite. Prin aceste hotărâri sunt aduse atingeri considerabile drepturilor și intereselor celei mai mari părți a societății noastre, cetățenilor care au un venit mic și mediu, care vor fi nevoiți să suporte cheltuieli și mai mari pentru acoperirea serviciului dat.

Din actele făcute publice se desprinde clar ideea că o atare solicitare de majorare ar fi fost invocată ca fiind necesară încă de la începutul anului. Însă, în pofida unei practici constante de luare a deciziilor în primele luni ale anului, din motive de ordin politic și electoral, ANRE intenționat a tărăgănat adoptarea unei soluții pe marginea faptului dat, cauza fiind alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Acest lucru demonstrează că instituția a acționat în context politic, favorizînd un partid ce o controlează încă - Partidul Democrat.

Raționamentul dat rezidă și este confirmat și de componența ANRE, membrii instituției fiind numiți pe criterii politice, cu încălcarea prevederilor legale exprese", se artă într-un comunicat de presă al Platformei DA.

Totodată, potrivit formațiunii, ANRE a încălcat un șir de articole atunci când a decis majorarea tarifelor. 

"Nu avem nicio garanție că acei 62 de bani pentru fiecare kwh ce reprezintă tariful de distribuire pentru zona sud și centru, și 85 de bani pentru fiecare kwh, ce reprezintă tariful pentru distribuirea în zona nord, sunt reale și necesare. Care sunt garanțiile că aceste sume nu trebuie să fie mai mici?

Considerăm că ANRE nu poate majora / modifica aceste tarife decât după ce va dispune și va efectua un audit detaliat la întreprinderile furnizoare, cu antrenarea exponenților societății civile, pentru a exclude arbitrariul și abuzurile de până acum", se mai stipulează în comunicat.

În acest context, Platforma DA solicită Procuraturii Generale investigarea penală a circumstanțelor în care au fost adoptate deciziile contestate de majorare a tarifelor cu anexarea la investigație a materialelor acumulate în trecut.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter