main logo
560

Platforma DA cere Procuraturii Generale finalitate în dosarul Laundromat

Platforma DA a înaintat Procuraturii Generale o sesizare prin care solicită o finalitate în dosarul Laundromat.

Platforma DA cere Procuraturii Generale finalitate în dosarul LaundromatFoto: știri.md

Totodată, Platforma DA cere și audierea Raportului Comisiei de profil în plenul Parlamentului, transmite Știri.md.

"În luna martie, 2021, Procuratura R. Moldova anunța 5 priorități ale instituției pentru anul 2021, una dintre care era monitorizarea și controlul mai multor dosare de rezonanță cum ar fi Frauda Bancară, Concesionarea Aeroportului, Arena-Chișinău, printre care și dosarul privind spălările de bani denumit generic Laundromat.

Deoarece mersul anchetei penale în dosarul Laundromat s-a derulat, începând cu anul 2016, mai mult cu scopul de a scoate basma curată anumite persoane implicate în această fraudă ce a avut un impact considerabil pe plan național, a fost necesară constituirea unei comisii parlamentare de anchetă la finele anului 2020 în Parlamentul de legislatura a X-a, astfel încât să nu fie admisă tăcerea și în continuare a instituțiilor de resort pe acest subiect de rezonanță care a afectat imaginea R. Moldova pe plan internațional, cu consecințe considerabile asupra evenimentelor social-politice pe plan național.

În urma activității Comisiei parlamentare de anchetă denumită generic Laundromat, a fost elaborat un Raport exhaustiv al evenimentelor din acei ani - 2010-2014, dar care se reflectă și până în prezent, însă, Raportul menționat nu a ajuns să fie audiat în forul legiuitor nici până astăzi, odată cu schimbarea componenței acestuia începând cu 11 iulie 2021, după alegerile parlamentare anticipate.

După mai multe demersuri adresate public către noua guvernare, în special actualului președinte al comisiei parlamentare permanente Buget, economie și finanțe, domnul Dumitru Alaiba, ex-secretar al Comisiei privind elucidarea tipologiei denumită generic Laundromat din legislatura precedentă, constatăm că subiectul spălărilor de bani se vrea a fi dat uitării, iar acest fapt nu poate fi admis.

Schema denumită Global Laundromat a fost una dintre cele mai vaste operațiuni împotriva securității financiare, economice și naționale a statului nostru.

A afectat nu doar reputația R. Moldova pe plan internațional, dar și a subjugat instituțiile naționale ale statului, creând premisele jafului bancar, atacuri raider, devalizări de importante întreprinderi, dezvoltând la turații maxime fenomenul marii corupții, a îmbogățirilor ilicite, a evaziunilor fiscale, toate aceste acțiuni culminând cu o stare de impunitate care dezamăgește cetățeanul R. Moldova până în prezent. Menționăm că atât Dumitru Alaiba, cât și șeful statului au promis public că Raportul va fi audiat în cadrul Parlamentului.

Ținând cont de faptul că promisiunile factorilor decidenți nici până în prezent nu au fost îndeplinite, în calitate de ex-președinte al unei comisii parlamentare de anchetă, înaintez Procuraturii Generale o sesizare prin care solicit o finalitate pe acest caz. Sesizarea cuprinde rezultatele și concluziile activității Comisiei cu atașarea Raportului elaborat.

De asemenea, organele de anchetă sunt în drept să ridice toate materialele și demersurile de care s-a ghidat Comisia menționată, toate acestea fiind remise în arhiva Parlamentului R. Moldova.

Informez, suplimentar, Procuratura Generală că în luna iunie, 2021, în cadrul unei ședințe ferite de opinia publică, organizată de către 4 membri ai comisiei din cadrul fracțiunilor parlamentare psrm/șor/pro-Moldova, la insistențele numitului Veaceslav Platon ce are un statut de inculpat în cadrul anchetei penale din Federația Rusă, acesta a fost audiat în cadrul Comisiei, iar materialul video îl atașez la sesizare, cât și tuturor instituțiilor media interesate.

Sub acest aspect, menționez că Procuratura Republicii Moldova, în cadrul urmăririi penale demarate în anii 2014, a formulat mai multe cereri de asistență juridică internațională, 12 dintre care au fost adresate autorităților competente din Federația Rusă. Procuratura Anticorupție ne comunică că în perioada anilor 2019-2020, instituția a recepționat 5 cereri de asistență juridică din partea autorităților competente din Federația Rusă, având ca obiect îndeplinirea mai multor acțiuni procesuale cu element de extraneitate pe teritoriul R. Moldova.

Procuratura, printr-un răspuns oferit Comisiei, ne-a informat că a adus la cunoștință numitului Veaceslav Platon a actului de învinuire pentru comiterea infracțiunilor prevăzute în cauza penală invocată supra, iar cererea în cauză nu a putut fi executată, deoarece V. Platon a refuzat de a participa la acțiunea procesuală descrisă și atât. Societatea în continuare nu cunoaște dacă în privința numitului V. Platon, pe teritoriul R. Moldova, sunt întreprinse careva măsuri în cadrul acestui dosar.

În condițiile când factorii decidenți dar și organele de anchetă au luat apă în gură în dosarul denumit generic Laundromat, mă simt nevoită să depun o scrisoare de informare a ambasadelor acreditate în R. Moldova privind fenomenul spălărilor de bani petrecut în anii de referință, dar care și până în prezent creează repercusiuni, cât și despre necesitatea audierii în plenul Parlamentului a Raportului Comisiei cu privire la acest fenomen.

Reamintesc că pentru prima dată, în anul 2014, în cadrul unui Memoriu Public, Andrei Năstase atenționa partenerii R. Moldova, cât și organele de resort internaționale cu privire la activitățile ilicite ce se desfășurau în anii de referință în statul nostru.

Or, cunoaștem cu toții despre lupta anumitor organisme internaționale cu fenomenul spălărilor de bani la nivel global. De asemenea, am ascultat cu toții discursul președintelui R. Moldova la ONU la finele anului 2021, privind această operațiune derulată în R. Moldova de grupări criminale organizate, în frunte cu numitul V. Platon.

Menținem speranța că instituția reprezentativă – Parlamentul R. Moldova este cointeresată în contracararea fenomenelor de spălări de bani pe teritoriul nostru, amplificând mai multe acțiuni în acest sens și nu va obstrucționa procesele demarate în cadrul legislaturii precedente.

În concluzie, solicităm următoarele:

1. Audierea Raportului Comisiei denumită generic Laudromat în plenul Parlamentului R. Moldova.

2. Solicităm Procuraturii R. Moldova să dea curs comisiilor rogatorii parvenite de la omologii săi din Federația Rusă privind inculpatul Veaceslav Platon, cât și celorlalte persoane implicate în această schemă infracțională.

3. Solicităm de la organele de anchetă prezentarea publică privind mersul anchetei, cât și o claritate în dosarul Laundromat.

4. Solicităm Guvernului R. Moldova să ceară audierea în cadrul Parlamentului", se arată în comunicatul remis presei de Platforma DA.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării