main logo
3184

Planul Maiei Sandu privind reglementarea conflictului transnistrean

Retragerea trupelor ruse, excluderea oricărei forme de federalizare, acceptarea datoriei la gaze de către Tiraspol sunt câteva dintre ideile privind problema transnistreană expuse de președintele ales, Maia Sandu, într-un interviu pentru presa din Ucraina.

Planul Maiei Sandu privind reglementarea conflictului transnistreanFoto: știri.md

Întrebată dacă în Republica Moldova poate fi aplicat modelul Nagorno-Karabahului de soluționare a problemei transnistrene, Maia Sandu a declarat că soluția trebuie să fie exclusiv pașnică, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

„Cred că într-o zi va exista o oportunitate geopolitică pentru reunificarea Moldovei și trebuie să fim pregătiți pentru asta. Dar, în orice caz, ar trebui să fie o soluție pașnică.

Aceasta ar trebui să fie o soluție care să satisfacă întreaga R. Moldova. Mai mult, sunt sigură că acesta ar trebui să fie un plan de acțiune elaborat în Moldova, coordonat cu toate forțele politice și cu societatea”.

Totodată, președintele ales a declarat că Chișinăul nu va recunoaște datoria regiunii transnistrene față de Gazprom.

„Chiar dacă Transnistria folosește gazul gratuit și spune că datoria revine Moldovei, acest lucru nu este adevărat. Nu vom recunoaște niciodată această datorie. Aceasta este datoria „autorităților” din Transnistria și nimeni nu ne-a întrebat dacă vrem sau nu să primim acest gaz”, a spus Maia Sandu.

Totodată, președintele ales a reiterat că nu susține un plan de federalizare a Republicii Moldova. „Sunt împotriva federalizării Moldovei, nu susțin opțiunile propuse de Dodon și partidul său. Pentru că, deși nu au oferit propuneri clare, au vorbit despre federalizare. Sunt sigură că vom găsi un format pentru rezolvarea conflictului”.

Potrivit Maiei Sandu, acest plan trebuie să includă retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării