main logo
4730

Plahotniuc și Țuțu, cercetați în Rusia pentru contrabandă cu droguri

Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse l-a pus astăzi sub învinuire, în lipsa acestuia, pe fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, dar și pe persoana sa de încredere – sportivul de performanță Constantin Țuțu, fost deputat democrat.

Plahotniuc și Țuțu, cercetați în Rusia pentru contrabandă cu droguriFoto: adevarul.ro

Învinuirea le-a fost înaintată pentru organizarea și conducerea unui grup criminal. Totodată, cei doi sunt vizați în 28 de episoade de contrabandă și comerț de substanțe narcotice în proporții deosebit de mari, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Departamentul de investigații al MAI din Federația Rusă desfășoară urmărirea penală a conducătorilor și participanților unei organizații transnaționale care a organizat livrarea prin contrabandă a drogurilor în proporții deosebit de mari din Africa de Nord, prin tranzitarea Uniunii Europene, către țările CSI, cu vânzarea stupefiantelor inclusiv pe teritoriul Federației Ruse.

Comunitatea criminală, care îngloba mai multe grupuri organizate, a fost creată în perioada iunie-august 2012 și condusă de Oleg Pruteanu, originar din Republica Moldova și de mai mulți cetățeni spanioli. În urma investigațiilor, au fost identificați și trași la răspundere penală mai bine de 60 de participanți pe caz. Din circuitul ilegal a fost confiscată o tonă de hașiș.

În cadrul investigațiilor s-a stabilit că fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc, „având posibilitatea de a influența situația politică și organele conducerii de stat, apelând la metode criminale de influență asupra persoanelor care opuneau rezistență, cu scopul îmbogățirii personale, a făcut o înțelegere cu liderii criminalității organizate din Republica Moldova, inclusiv cu cei care ocupă un loc superior în ierarhia criminală”.

„Nu mai târziu de 2012, Vladimir Plahotniuc, a devenit unul dintre conducătorii grupului criminal internațional”. Interacțiunea cu Oleg Pruteanu era asigurată de sportivul Constantin Țuțu, fost deputat în Parlament, care era și persoana de încredere a lui Plahotniuc, se mai spune în informația ministerului.

Investigațiile pe caz continuă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării