main logo
910

Plahotniuc şi Şor, principalele jertfe ale sechestrelor impuse de ARBI

Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale din cadrul CNA a indisponibilizat, prin aplicarea sechestrului, 803 de bunuri/active, provenite din infracţiuni, în valoare totală de 2,6 miliarde lei, potrivit raportului de activitate al ARBI, pentru anul 2019.

Plahotniuc şi Şor, principalele jertfe ale sechestrelor impuse de ARBIColaj: știri.md

Potrivit CNA, în perioada menţionată, Agenţia a recepţionat, pentru executare, delegaţii ce vizează 139 de subiecţi, cercetaţi în 67 de cauze penale pentru comiterea diferitor infracţiuni, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Delegaţiile au fost recepţionate de la procuraturile specializate, cele teritoriale din Comrat, Bălţi, Şoldăneşti, Chişinău, Nisporeni, Orhei, CNA, Inspectoratul general al poliţiei de frontieră şi Inspectoratul de poliţie din Şoldăneşti.

După tipul bunurilor sechestrate de Agenţie, pe primul loc se situează mijloacele de transport (201), urmate de terenurile agricole (140), conturile bancare (66), construcţiile nelocative (60), locative (59), terenurile pentru construcţii (58), aeronave, acţiuni etc. Potrivit procedurii, bunurile sunt valorificate, iar banii din vânzarea acestora se transferă în bugetul de stat.

Printre principalele persoane vizate de aceste sechestre se numără Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor, sau companii şi persoane din anturajul acestora.

De exemplu la finele lunii iunie 2019, ARBI a aplicat sechestru pe active de circa un miliard de lei.

Printre acestea se număra Finpar Invest SRL şi alte active ale lui Plahotniuc în valoare de circa 700 milioane lei, inclusiv pe capitalul social al companiei, dar şi unele imobile.

La începutul lunii septembrie au fost puse sechestre pe active de peste 360 milioane lei, ce au aparţinut sau aparţineau lui Ilan Şor şi familia sale.

E vorba de cote din capitalul social al companiilor Dufremol, DFM, DFN, Klassika Asugurări etc. La fel au fost puse sechestre şi pe automobilele de lux ale lui Ilan Şor, de la Bentley, Mercedes SL550 AMG la Mercedes GLE 250D etc înregistrate de regulă pe companiile din grupul său.

Tot în septembrie a fost pus sechestru pe capitalul social al Air Moldova de peste 300 milioane lei.

Ulterior au fost puse sechestre pe activele unor deputaţi din Partidul Şor şi din Partidul Democrat.

Problema principală este însă că de la sechestre până la recuperarea prejudiciilor nu s-a ajuns.

Amintim că, Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale este o subdiviziune autonomă a CNA în atribuţiile căreia intră efectuarea investigaţiilor financiare paralele, indisponibilizarea, evaluarea, administrarea şi valorificarea bunurilor infracţionale, precum şi negocierea repatrierii bunurilor infracţionale. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării