main logo
3108

Plahotniuc: PDM nu recunoaşte ceea ce s-a întâmplat în Parlament

Acţiunile de astăzi ale lui Igor Dodon, PSRM şi ACUM reprezintă o evidentă lovitură de stat, fiind încălcate deliberat Constituţia şi hotărârile Curţii Constituţionale.

Plahotniuc: PDM nu recunoaşte ceea ce s-a întâmplat în ParlamentFoto: stiri.md

Declaraţia a fost făcută de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, transmite Știri.md.

Vlad Plahotniuc a confirmat că a purtat personal negocieri cu Igor Dodon. 

Potrivit lui, Partidul Democrat a dorit să facă un parteneriat cu Partidul Socialiştilor, bazat strict pe o platformă socială şi economică, una care să aibă ca obiectiv rezolvarea problemelor cetăţenilor.

”Timp de trei luni de zile, am avut multe discuţii, am încercat să găsim o formulă de parteneriat tehnic între PSRM şi PDM, pentru că înţelegeam că nu putem face o coaliţie politică la etapa asta, având diferenţe ideologice atât de mari. În mare parte, am reuşit să găsim un consens, însă discuţiile intrau în impas din cauză că mereu apăreau diferite cerinţe noi pe zona geopolitică, pe care Partidul Democrat nu le putea accepta. Am înţeles în ultimele zile de negociere, în special ieri, că Igor Dodon şi PSRM fac acel joc al negocierilor cu blocul ACUM ca să ne forţeze pe noi, cei din Partidul Democrat, să acceptăm în ultimul moment anumite condiţii inacceptabile, iar una era legată de federalizarea ţării”, a declarat liderul democrat.

Vlad Plahotniuc a mai afirmat că o coaliţie tehnică PDM-PSRM era aproape făcută, dar a căzut în ultimul moment, când liderul democrat nu acceptat să semneze documentul legat de federalizare şi alte cerinţe, care erau împotriva Republicii Moldova. 

”Să semnez un astfel de document doar de dragul coaliţiei, însemna să-mi trădez ţara şi să-i trădez pe moldoveni, însemna să-mi trădez colegii de partid şi să devin un complice al lui Dodon la planul lui odios pentru Republica Moldova. Am negociat lucruri, care puteau să aducă mai multă eficienţă actului guvernării, dar nu am acceptat să negociez lucruri, care erau împotriva moldovenilor”, a adăugat Vlad Plahotniuc.

Totodată, preşedintele  PDM a reiterat că Igor Dodon şi PSRM nu au legitimitatea să mai participe la formarea unei majorităţi constituţionale şi a Guvernului, din moment ce există dovezi multiple că au fost finanţaţi din exteriorul ţării, atât în campania electorală, cât şi în rest.

”Partidul Democrat nu recunoaşte legalitatea a tot ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament, începând de la modul ilegal în care a fost convocată şedinţa plenului, până la toate voturile care au fost. Vom face toate acţiunile legale şi democratice pentru ca planul de preluare ilegală a instituţiilor să nu aibă loc, astfel încât Republica Moldova să nu ajungă într-o criză şi mai mare decât cea în care au băgat-o deja PSRM şi ACUM. De asemenea, zilele următoare vom furniza instituţiilor statului dovezi suplimentare, legate de lipsa de legitimitate a acestor voturi, dar şi alte probe, care să clarifice modul în care Partidul Socialiştilor a orchestrat această tentativă de uzurpare a puterii de stat”, a punctat Vlad Plahotniuc.

Într-un comunicat emis presei, se menționează că PDM va insista mai departe pe organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate, concomitent cu alegerile parlamentare.

Mai mult, partidul anunță că va insista şi ca alegerile să nu fie achitate din bani suplimentari de către cetăţeni, dar din banii pentru finanţarea partidelor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării