main logo
1007

Plahotniuc a cerut, la New York, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a cerut la New York retragerea trupelor rusești din estul țării noastre.

Plahotniuc cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul MoldoveiVlad Plahotniuc a declarat că Republica Moldova s-a bazat în ultimii 25 de ani pe diplomaţie multiraterală şi au fost încercate diferite idei şi propuneri conceptuale de rezolvare a conflictului trasnistrean.

Într-un discurs ținut de Vlad Plahotniuc la congresul Internaționalei Socialiste, în calitatea sa de vicepreședinte al acestei importante structuri internaționale, democratul a mai cerut schimbarea actualului format de menținere a păcii din regiunea transnistreană, din unul militar, în unul civil, scrie moldova.org.

Vlad Plahotniuc a declarat că Republica Moldova s-a bazat în ultimii 25 de ani pe diplomaţie multiraterală şi au fost încercate diferite idei şi propuneri conceptuale de rezolvare a conflictului trasnistrean. Doar că, deocamdată, nu se vede un rezultat important în soluționarea definitivă a problemei. Negocierile în formatul 5+2 au fost lansate acum 10 ani şi sunt implicaţi Chişinăul şi Tiraspolul, trei mediatori: Rusia, Ucraina şi OSCE, şi doi observatori din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite.

“În toţi aceşti ani formatul de negocieri nu şi-a arătat capacitatea de a ne oferi rezultatul pe care ni-l dorim. Am reuşit mai degrabă să păstrăm din inerţie un status quo, care contravine intereselor Moldovei”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Administraţia separatistă de la Tiraspol nu vrea să înţeleagă şi nu acceptă nicio propunere politică din partea Chişinăului, a mai spus liderul democraților din Moldova. Negocierile nu au dat rezultate, dar au creat condiţii pentru dialog şi lansare a platformelor pentru soluţionarea problemelor stringente pe care le au locuitorii, a adăugat preşedintele PDM.

“Chiar dacă nu ne-am atins ţelul, măcar de pace am avut parte, lucru care ne-a bucurat. Această iluzie a dispărut însă odată cu evenimentele care au avut loc în 2008, în Georgia. Ulterior, după ce au fost încălcate principiile de securitate, ne-a pierit orice speranţă. Totul a pornit după ce în 2014, vecinii noştri din Ucraina au pierdut Crimeea, iar în Donbass a izbucnit un conflict militar”, a subliniat preşedintele PDM.

Vlad Plahotniuc a mai declarat că trupele ruseşti de menţinere a păcii din regiunea transnistreană trebuie să fie transformate în misiune civilă sub mandat international.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării