main logo
1462

Petruți: Factorii care au inversat scorul Silviei Radu cu cel al lui Năstase

Sociologul Doru Petruți, directorul IMAS, constată câteva elemente care din punct de vedere teoretic explică surpriza alegerilor de duminică în municipiul Chișinău.

Petruți: Factorii care au inversat scorul lui Radu cu cel al lui Năstase

În condițiile în care aproape toate sondajele o scoteau pe Silvia Radu în turul II cu Ion Ceban, după ora 21:30 concluziile au început să fie altele. Către ora 23:00 era clar: Andrei Năstase este cel care va lupta cu candidatul PSRM în turul II, transmite Ştiri.md cu referire Deschide.md.

Doru Petruți explică circumstanțele care ar fi putut genera această excepție de la cercetările sociologice făcute până acum:

În primul rând trebuie să luăm în calcul „prezenta la vot - sub 300 de mii voturi pe Chișinău, or numărul votanților de pe stânga e foarte mare ca pondere”. În al doilea rând vorbim de mobilizarea foarte ridicată dimineață pe electoratul PSRM (peste 50% erau votanți peste 55 de ani, în sectoarele în care PSRM ia tradițional multe procente), iar după ora 15 panica a mobilizat electoratul preponderent de dreapta.

Un alt aspect este faptul că sondajele din ultima perioadă nu au captat ultimele 2 săptămâni „și cred ca aici lucrurile au evoluat de asemenea, iar victimizarea lui Andrei Năstase posibil sa fi jucat un rol considerabil”, explică Doru Petruți.

Sociologul reiterează că doar pe fenomene excepționale poți obține alta ordine în sondaje, inversări de asemenea amploare si dublări de scoruri la unii candidați.

„Silvia Radu, din păcate pentru ea, nu a utilizat și mijloace tradiționale de care avea nevoie pentru a mobiliza la vot”, constată expertul.

O altă teză observată de Petruți, care ar putea purta caracter excepțional în alegerile de ieri, este prezența record a femeilor la scrutin - 55.8% din totalul alegători. „Lucrul acesta are cu siguranță legătură cu ceva, deși, în lipsa unui exit-poll sau studiu post-electoral rămânem doar în aria unor ipoteze. Inclusiv patternul în permanență ascendent pe parcursul zilei de vot pentru femei dă de gândit, în condițiile în care bărbații sunt cei mai interesați de politică

Cu toate acestea, femeile au fost cu circa 12% mai multe la vot decât bărbații, iar una din ipoteze ar putea fi ca acestea au fost mobilizate de publicarea acelei înregistrări și e posibil ca acea înregistrare sa fi avut un efect mobilizator, mai ales dacă motivația a fost una de a sancționa apariția în spațiul public a înregistrării. Acest fenomen are nevoie de un declanșator, dacă diferențele sunt atât de mari fata de patternul de participare la alte alegeri. Încă o dată, aceasta este doar o ipoteza care ar trebui demonstrată. Prin studii. Posibilitatea unui exit-poll nu mai există însă”, constată Doru Petruți.

Expertul a făcut o constatare și pe contul său de Facebook: „Brusc, alegerile au devenit corecte. E bine că a crescut credibilitatea procesului electoral. Chiar dacă compania pe care o conduc nu a publicat nici un sondaj, am unele concluzii la cald: s-a dovedit că sub 50% prezență, stânga e imbatabilă în Municipiul Chișinău, iar dl. Ion Ceban putea câștiga din primul tur dacă o parte din voturile din acel segment nu migrau spre dna. Silvia Radu. Dl. Andrei Năstase a obținut sub scorul potențial al dnei Maia Sandu, dar peste așteptările sale.Unioniștii!? Au făcut istorie. Din nou”. 

Vom preciza după procesarea a 100% dintre sufragiile din Chișinău, candidatul PSRM - Ion Ceban și candidatul PPDA susținut de PAS și PLDM - Andrei Năstase, au acces în turul II. Ceban a acumulat 40,97%, iar Năstase - 32,12%. Silvia Radu este pe locul trei cu 17,65% fiind urmată de candidatul PUN, Constantin Codreanu cu 4,55%.

Pentru comparație, vom aminti că și la alegerile din 2014 am avut o situația excepțională atunci când Partidul Nostru a fost scos din cursa, iar mai apoi s-au înregistrat decalaje mari față de rezultatele pe care le avea acest partid în sondaje.

Ultimele sondaje făcute pentru alegerile din Chișinău:

Centrul de Cercetări Sociologice din Moldova

La data de 11 mai curent, Centrul de Cercetări Sociologice din Moldova a prezentat un sondaj realizat în perioada 30 aprilie – 8 mai curent, pe un eșantion de 750 respondenți. Preferați la șefia municipiului Chișinău sunt: Silvia Radu – 23,2%, Ion Ceban – 22,7%, dar și Andrei Năstase – 12,8%. Totodată, Constantin Codreanu ar obține 6,5%, Reghina Apostolova – 4%, Valeriu Munteanu  – 2,9%, alte candidaturi – 2,2%. Totodată, dacă am analiza rezultatele după răspunsurile respondenților care deja s-au decis cu cine vor vota, datele ar arăta în felul următor: Silvia Radu – 31,7%, Ion Ceban – 31,2, Andrei Năstase – 15,8%, Constantin Codreanu – 8,2%, Regina Apostolova – 5,2 %, Valeriu Munteanu – 4,3%, iar alte candidaturi – 3,8%.

Intellect Group

Compania Intellect Group a realizat un sondaj în perioada 1-10 mai curent, pe un eșantion de 1121 respondenți. Fiind întrebați în varianta în care duminica viitoare ar avea loc alegerile locale anticipate, cu ce candidat intenționează să voteze pentru funcția de Primar General al mun. Chișinău, respondenții au enumerat trei favoriți. Este vorba despre Silvia Radu – 31%, Ion Ceban – 22,8% și Andrei Năstase – 17,7%. Totodată, Constantin Codreanu ar acumula 5,1%, Valeriu Munteanu – 3,9%, Reghina Apostolova – 2,2%, alți candidați – 1,1%, nu ar vota – 4,1% și NȘ/NR – 12,1%.

Barometrul Opiniei Publice

Rezultatele sondajului Barometrul Opiniei Publice, realizat în perioada 19 aprilie – 9 mai curent, pe un eșantion de 409 respondenți, arăta că, pentru Ion Ceban ar vota – 30%, Silvia Radu – 23% și Andrei Năstase – 15%. Totodată, pentru Valeriu Munteanu ar vota – 5%, Reghina Apostolova – 3%, Constantin Condreanu – 3%, Sergiu Tofilat – 1%, Vasile Costiuc – 0%, Alexandr Roșco – 0%, Maia Laguta – 0%, alte persoane – 1% și nu știu – 19%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării