main logo
677

Peter Michalko: UE a acordat RM granturi de 1 miliard de euro, în ultimii 10 ani

„În fiecare an, pe 9 mai, comemorăm declarația Schuman, care a fost punctul de plecare pentru Uniunea Europeană de astăzi. Exact cu 71 de ani în urmă a fost prezentată o nouă viziune a Europei, care a pus capăt războaielor și conflictelor, violenței și inegalităților și a făcut loc păcii și cooperării, respectului pentru drepturile omului și posibilităților pentru fiecare de a-și realiza potențialul”, declară Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova,

Peter Michalko: UE a acordat RM granturi de 1 miliard de euroFoto: ipn.md

„Aceste valori ar fi putut părea utopice la acea vreme, dar au devenit o realitate, odată cu crearea Uniunii Europene, iar UE promovează valorile sale în cooperarea noastră cu vecinii și partenerii noștri, deoarece înțelegem că aceste valori stau la baza dezvoltării, securității și prosperității în beneficiul întregii Europe și a lumii”. O declarație în acest sens a făcut astăzi, 9 mai, Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova, într-un mesaj video, postat cu prilejul Zilei Europei, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.

Potrivit lui, valorile împărtășite de UE stau și la baza Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova. „Democrația, drepturile omului și statul de drept sunt acele principii care conduc spre standardele europene și care vor deveni realitate în viața oamenilor din Republica Moldova, prin reforme ale sectoarelor-cheie pentru societate, cum ar fi reforma sectorului justiției, precum și a economiei, pentru a crește exporturile, a atrage investitori și a crea locuri de muncă mai multe și mai bine plătite, pentru a îmbunătăți infrastructura și a crește calitatea vieții”, a menționat ambasadorul UE în Republica Moldova.

Oficialul a subliniat că UE este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, recepționând circa 70% din exporturile Republicii Moldova și oferind aproximativ 80% de investiții străine directe în economia Republicii Moldova. 

„UE este, de asemenea, cel mai mare susținător al Republicii Moldova prin asistența pentru dezvoltare, cu peste 1 miliard de euro acordați prin granturi, în ultimii zece ani, după ce a implementat peste o mie de proiecte, împreună cu proiectele finanțate de statele-membre ale UE. Dar potențialul relațiilor noastre este mult mai mare și cu reforme reale, cetățenii Republicii Moldova vor vedea mai multă prosperitate și dezvoltare a orașelor, localităților sale și a întregii țări”, a remarcat Peter Michalko.

Potrivit ambasadorului UE în Republica Moldova, în acest an, mai mult ca niciodată, Ziua Europei este o șansă de a reflecta asupra la ceea ce a construit solidaritatea în aceste vremuri de pandemie și la ceea ce sperăm să realizăm în viitor. 

„Este o șansă de a-i face pe cetățenii noștri să se simtă mai în siguranță, de a le întări sentimentul de apartenență la ceva mai mare și de a asigura țările noastre partenere că există un prieten dedicat pe care s-ar putea baza, așa cum este exprimat în tema interinstituțională de „unire” a Zilei Europei”, a relevat Peter Michalko.

„Suntem conștienți de faptul că persoanele cele mai vulnerabile și companiile au fost afectate cel mai grav de pandemie. În eforturile sale de a depăși aceste provocări, UE, statele-membre și instituțiile sale financiare au răspuns la această situație, prin abordarea „Echipa Europa”, lansând un mesaj puternic că UE este un partener pe termen lung pentru Republica Moldova, în special în perioada de criză. 

Prin muncă asiduă și cooperare strânsă cu alți parteneri internaționali de dezvoltare, am reușit să mobilizăm sprijin financiar fără precedent pentru a achiziționa echipamente medicale și pentru a ușura povara care stă pe umerii sistemului de ocrotire a sănătății. Ne-am concentrat atenția și resursele pe sprijinirea celor mai vulnerabile grupuri și pe sprijinirea afacerilor mici pentru a ajuta Republica Moldova să treacă prin actuala criză în domeniul sănătății și să fie mai pregătită să abordeze provocările economice și sociale care vor urma”, a subliniat oficialul de la UE.

Potrivit lui Peter Mihalko, adițional, până în prezent, aproximativ 400 de mii de vaccinuri au fost oferite Republicii Moldova prin platforma COVAX, cu sprijinul Uniunii Europene și prin donația României, stat-membru al UE. Au fost mobilizate peste 127 de milioane de euro pentru a oferi sprijin concret cetățenilor Republicii Moldova. 

„Cu toate acestea, UE nu poate funcționa de una singură, are nevoie de cooperare deplină din partea autorităților Republicii Moldova, conform Acordului de Asociere UE-Republica Moldova. În alegerile prezidențiale recente cetățenii și-au exprimat hotărât voința pentru reforme și lupta împotriva corupției, acordând un mandat istoric puternic președintelui Maia Sandu. Urmare a celor mai recente decizii ale autorităților din Republica Moldova, UE monitorizează îndeaproape evoluțiile și se așteaptă la alegeri parlamentare libere și corecte, în conformitate cu așteptările cetățenilor Republicii Moldova”, a menționat ambasadorul UE în Republica Moldova.

„Am trecut printr-un an greu pentru Republica Moldova și pentru întreaga lume, dar împreună suntem mai puternici și împreună vom reuși”, a conchis Peter Michalko.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării