main logo
403

Peter Michalko: Acordul de liber schimb a adus Moldovei 7 miliarde de lei

Acordul de Liber Schimb a adus bugetului R. Moldova CIRCA 7 mlrd. lei. Despre aceasta a declarat Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, enumerând avantajele implementării Acordului .

Michalko: Acordul de liber schimb a adus bugetului 7 miliarde de lei

Potrivit agenţiei Infotag citând interviul diplomatului pentru DW, datorită Acordului, cu sprijinul partenerilor moldoveni din UE, au fost create peste 15 mii de locuri noi de muncă, transmite Știri.md.

"Am susţinut peste 5 mii de firme cu diferite instrumente, credite, granturi. În acelaşi timp, Moldova a primit suport pentru întărirea structurilor de stat şi a instituţiilor care se ocupă de certificare, de business", a spus Peter Michalko.

Potrivit lui, acest lucru înseamnă că standardele din R. Moldova vor fi aceleaşi ca şi în UE, iar nivelul de modernizare este fără precedent şi o şansă extraordinară pentru Moldova.

Vorbind despre coaliţia de guvernământ din Moldova, şeful Delegaţiei UE a subliniat că "schimbările politice recente au fost făcute de partidele de aici".

"Partidele care au format o majoritate au exprimat dorinţa de a democratiza R. Moldova, de a elimina factorii care au dăunat democraţiei şi statului de drept. Sperăm că acest efort al guvernării actuale va continua cât mai mult timp. Programul de reforme trebuie să fie implementat în mod decisiv şi să aducă rezultate, care să fie simţite de oameni", a spus diplomatul.

Peter Michalko a menţionat că "condiţionalitatea rămâne parte a relaţiilor RM-UE".

"Totdeauna vom evalua starea de lucruri şi schimbările care se vor face din punct de vedere al standardelor. Noi chiar vom intensifica dialogul nostru cu autorităţile R. Moldova şi vom vorbi despre toate procesele care au loc. Noi întotdeauna vom da o evaluare cinstită a schimbărilor. De asemenea, noi înţelegem că acest proces de schimbare va fi unul de lungă durată şi va cere unele decizii dificile, uneori foarte complexe, că nu va fi totul făcut într-o săptămână sau lună. Sperăm că şi cetăţenii înţeleg asta", a comunicat şeful Delegaţiei UE.

Vorbind despre soluţionarea conflictului transnistrean, el a menţionat că UE este un participant activ în calitate de observator în "formatul 5+2" şi va continua acest lucru.

"Noi vom continua şi programele de măsuri de consolidare a încrederii dintre ambele maluri ale Nistrului. Vreau să spun că forma de rezolvare a conflictului este deja cunoscută. Ea este aprobată de miniştrii tuturor ţărilor membre ale OSCE şi această soluţie se va baza pe suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute internaţional. Acum trebuie să continue procesul de negocieri în formatul "5+2", ca această soluţie să fie găsită", a conchis şeful Delegaţiei UE, Peter Michalko.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării