main logo
729

Peste 150 de acte ale UE au fost transpuse în legislația națională anul trecut

151 de acte ale Uniunii Europene au fost transpuse în legislația națională în anul 2023. Numărul este cu 40% mai mare comparativ cu anul 2022. Datele au fost prezentate astăzi de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

Peste 150 de acte ale UE au fost transpuse în legislația naționalăFoto: multimedia.parlament.md

Potrivit datelor, din numărul total, 64 de acte au fost transpuse în totalitate, transmite Știri.md. 

Printre autoritățile centrale cu cel mai mare număr de acțiuni transpuse și realizate figurează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. 

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a prezentat și progresele înregistrate în contextul implementării recomandărilor Comisiei Europene. De menționat că, în prezent, opt recomandări au fost deja îndeplinite. 

„Aș spune că avem o evaluare foarte bună a implementării recomandărilor. Urmează deja să definitivăm procesul de vetting și de numire a judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție și să definitivăm procesul de selecție și de numire a unui nou procuror general. Acestea sunt două măsuri din cadrul ultimei recomandări. Restul deja au fost implementate”, a declarat Cristina Gherasimov.

Tot la ședința de astăzi a Comisiei politică externă și integrare europeană a fost prezentată activitatea Centrului de armonizare a legislației și a grupurilor de lucru implicate în procesul de integrare europeană. 

„În următoarea perioadă trebuie foarte bine să ne organizăm. Capacitățile sunt limitate, dar vom lucra mult, pentru a reuși la timp cu toate procedurile aferente integrării în Uniunea Europeană. Vom mai organiza astfel de ședințe, pentru a vorbi despre progresele înregistrate și să vedem unde putem să vă ajutăm”, a conchis președinta Comisiei, Ina Coșeru.

Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022 și a primit statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării